Iran: Peste 65 de jurnalişti riscă pedeapsa cu moartea

Peste 65 de jurnalişti, bloggeri şi scriitori sunt deţinuţi în Iran de la alegerile prezidenţiale contestate din iunie şi ar putea fi judecaţi sub acuzaţia de "spionaj" pentru publicaţiile străine, a anunţat marţi o organizaţie ce militează pentru apărarea profesiei.

27 afișări
Imaginea articolului Iran: Peste 65 de jurnalişti riscă pedeapsa cu moartea

Peste 65 de jurnalişti ar putea fi acuzaţi în Iran de spionaj şi riscă pedeapsa cu moartea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia (din Iran) este mai curând sumbră", a declarat directorul adjunct al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), Robert Mahoney, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York unde a prezentat ultimul raport al acestei organizaţii, intitulat "Atacuri împotriva presei, 2009".

Maziar Bahari, un jurnalist iraniano-canadian care lucra la revista americană Newsweek şi care a fost încarcerat în iunie în Iran şi eliberat după patru luni, a declarat că peste 100 de jurnalişti, bloggeri şi scriitori au fost reţinuţi în perioade diferite după alegeri, peste 65 dintre aceştia fiind în continuare după gratii.

"Ar putea să fie acuzaţi cu toţii de spionaj pentru publicaţiile străine", a precizat el, subliniind că spionajul este pasibil cu pedeapsa cu moartea în Iran.

"Guvernul nu respectă deloc viaţa privată a cetăţenilor", a adăugat Bahari. "Strategia sa este de a insufla fiecăruia, în special jurnaliştilor, un sentiment de insecuritate".

"Guvernul iranian foloseşte în prezent (site-ul Facebook) pentru a-i ancheta pe disidenţi şi jurnalişti, a le controla informaţiile, a descoperi cine le sunt prietenii", a precizat Mahoney. "Întorc împotriva presei tehnologia care ar trebui să o elibereze. Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare".

Mahoney a afirmat că CPJ "urmăreşte îndeaproape tentativele Guvernului de a cenzura şi filtra conţinutul pe Internet, de a monitoriza jurnaliştii, a se informa despre sursele lor şi a încerca să le îngrădească capacitatea de a folosi Internetul ca un instrument de liberă exprimare".

Statele Unite au acuzat săptămâna trecută Iranul că a încerca să impună "o blocadă aproape totală asupra informaţiilor" pentru a face faţă criticilor Guvernului, calificând această atitutinde ca fiind fără precedent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici