Kelemen Hunor: Nina Cassian a fost una dintre cele mai proeminente poete române contemporane

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că Nina Cassian, care a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 89 de ani, a fost una dintre cele mai proeminente poete române contemporane, afirmând că operele acesteia au fost "modalităţi artistice reprezentative ale vremii lor".

246 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Nina Cassian a fost una dintre cele mai proeminente poete române contemporane

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

"Am aflat cu imensă tristeţe vestea încetării din viaţă a uneia dintre cele mai proeminente poete române contemporane, Nina Cassian. De la debutul ei editorial, în 1947, cu volumul de versuri «La scara 1/1», destinul artistic al Ninei Cassian a reflectat, la nivel individual, evoluţia sinuoasă a literaturii române din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Şi poezia «decadentă» a începuturilor ei poetice şi volumele realist-socialiste din anii '50 şi cărţile ei pentru copii, cu eroi precum Nică fără frică, Prinţul Miorlau şi Trompişor, şi modernismul ce a mers până la «ultraismul» din «Lotopeme», au fost modalităţi artistice reprezentative ale vremii lor", a declarat Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, ministrul a precizat că publicarea unor volume ale poetei Ninei Cassian de edituri americane prestigioase a constituit o confirmare la nivel mondial a valorii ei artistice. "Artist complex, poetă, prozatoare, compozitoare şi valoroasă traducătoare, autoare a peste 40 de cărţi, Nina Cassian a continuat să scrie în româneşte şi după 1985, când s-a stabilit la New York. Faptul că din 1998 a început să fie publicată de edituri americane prestigioase, cu versuri scrise în engleză, a constituit o confirmare la nivel mondial a valorii ei artistice. Dumnezeu să o odihnească în pace!", a mai afirmat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la New York, la vârsta de 89 de ani, după o viaţă tumultuoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii.

Nina Cassian a decedat în urma unui stop cardiac. Ea a murit "liniştită", în reşedinţa ei, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acesteia.

Serviciul memorial al poetei Nina Cassian va avea loc marţi, 22 aprilie, la ora 16.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York, cenuşa sa urmând să fie trimisă în ţară, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acesteia.

Nina Cassian, născută Renée Annie Cassian, s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, şi trăia de mai mulţi ani la New York (SUA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici