Laureatul premiului Nobel pentru literatură este tradus în limba română de un lector sibian

Laureatul premiului Nobel pentru literatură, Jon Fosse, este tradus în limba română de Ovio Olaru, lector în cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu.

2684 afișări
Imaginea articolului Laureatul premiului Nobel pentru literatură este tradus în limba română de un lector sibian

Laureatul premiului Nobel pentru literatură este tradus în limba română de un lector sibian

Scriitorul norvegian Jon Olav Fosse a primit joi cea mai înaltă distincţie din partea Academiei Suedeze, premiul Nobel pentru literatură, 2023. Fosse este unul dintre cei mai cunoscuţi autori contemporani, lucrările sale acoperind o multitudine de genuri literare, de la piese de teatru, romane şi poezie până la eseuri şi cărţi pentru copii.

Autorul norvegian a fost recompensat cu premiul Nobel pentru „piesele şi proză sa inovatoare, care dau viaţă celor nespuse”, după cum se arată în anunţul Academiei Suedeze.

Lucrările celui mai recent laureat al premiului Nobel pentru literatură au fost traduse în peste 50 de limbi, inclusiv în limba română.

Traducerea primului roman în ediţie românească, „Numele celălalt. Septologie I-II” îi aparţine lui Ovio Olaru, lect. univ. dr. în cadrul Departamentului de Studii Anglo-Americane şi Germanistice al ULBS, unde predă literatura germană şi un curs facultativ de limbă norvegiană. Ovio Olaru este traducător din limbile norvegiană, daneză şi islandeză.

„Romanul lui Jon Fosse, Numele celălalt, este scris în „nynorsk”, tradus ca „noua limbă norvegiană”, care se bucură de un statut egal cu cel al celeilalte limbi oficiale a Norvegiei„bokmål” („limba literară”). Jon Fosse e cunoscut pentru dramaturgia minimalistă cu teme existenţiale. O provocare în traducere a fost conservarea registrului religios şi incantatoriu al frazei, fiindcă cele şapte volume ale romanului, care se întind pe durata a şapte zile, nu oferă niciun respiro”, a spus traducătorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici