Lista patrimoniului european, înfiinţată, joi, la Bruxelles

Mai multe situri istorice şi culturale din Europa vor fi incluse pe o "listă a patrimoniului european", înfiinţată joi, la Bruxelles, aceasta urmând să completeze celebra listă a patrimoniului mondial UNESCO, informează AFP.

28 afișări

Un acord în acest sens a fost încheiat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Culturii din Uniunea Europeană, la Bruxelles. Primele situri care vor fi incluse în lista patrimoniului european vor fi anunţate în 2013.

"Eticheta de «sit inclus în patrimoniul european» va atrage un număr mai mare de persoane, în special tineri, şi le va determina să se gândească la dimensiunea europeană a istoriei noastre comune", a declarat comisarul european pentru educaţie şi cultură, Androulla Vassilou.

"Sunt convinsă că turismul şi economia vor face parte şi ele din acest proiect", a adăugat Androulla Vassilou.

Astfel, s-a stabilit ca, în 2013 şi în 2014, statele europene să propună câte patru situri, iar experţi independenţi vor fi însărcinaţi cu studierea acestor candidaturi şi cu alegerea siturilor care vor fi incluse în patrimoniul european.

Începând din 2015, selecţia va deveni bienală. Fiecare stat va putea să desemneze până la 10 situri la fiecare procedură de propuneri spre nominalizare, din care experţii vor alege unul singur.

Lista patrimoniului european va completa lista patrimoniului mondial UNESCO, ce cuprinde bunurile culturale şi naturale cu o semnificaţie deosebită pentru moştenirea comună a omenirii.

Siturile nu vor fi alese pentru calităţile arhitecturale sau estetice, ci pentru valoarea simbolică europeană şi dimensiunea lor pedagogică.

Acordul încheiat joi la Bruxelles urmează să fie adoptat în toamna acestui an de Parlamentul European.

Acordul reprezintă urmarea unei iniţiative datând din 2006, propusă de fostul ministru francez al Culturii Renaud Donnedieu de Vabres. Până în prezent, 18 state participă la acest proiect, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Participanţii la reuniunea de joi de la Bruxelles au dorit apoi să transforme această iniţiativă într-un proiect adoptat la nivelul întregii Uniuni Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici