SONGS WITHOUT BORDERS   Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri, a Romanian-French-American Jazz Connection

120 afișări
Imaginea articolului Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri, a Romanian-French-American Jazz Connection

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia şi pe violistul american Mat Maneri să susţină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri şi discuţii post-concert la Bucureşti, Timişoara şi Braşov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz şi muzica de cameră europeană.

Evenimentul de la Bucureşti se va desfăşura miercuri, 17 mai 2023, ora 20:00 la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, iar biletele sunt puse în vânzare pe platforma eventbook.ro.

Cei trei muzicieni vor susţine şi un Masterclass în aceeaşi zi la Universitatea Naţională de Muzică cu tema "Rolul tematicilor prestabilite în procesul compoziţiei colective".

Cu sprijinul Orange, Ambasadei SUA şi al Institutul Francez, Songs Without Borders reuneşte trei muzicieni renumiţi din trei culturi diferite - americană, română şi franceză. Împreună cu Jazz Updates din Timişoara şi Chamber Jazz de la Universitatea Transilvania din Braşov, proiectele prezintă în premieră un nou trio în faţa publicului românesc, a studenţilor la muzică şi a pasionaţilor de jazz contemporan.

Muzica jazz pune accentul pe improvizaţie şi valorile fundamentale ale democraţiei având capacitatea unică de a reimagina surse muzicale diverse într-un nou context, creând, aşa cum s-a dovedit de peste un secol, un limbaj universal îndrăgit de muzicieni şi public din întreaga lume.

Proiectul Songs Without Borders îşi propune să folosească aceste practici artistice propunând un model de transformare a muzicii populare în cultură contemporană.

Lucian Ban şi Mat Maneri sunt renumiţi la nivel internaţional pentru felul în care îmbină folkul transilvănean şi improvizaţia, muzica clasică europeană a secolului XX cu jazzul şi pentru stilul modern în care abordează jazzul cameral.

Înregistrările lor pentru Sunnyside Records, ECM Records, Clean Feed, realizate împreună cu muzicieni precum John Surman, Evan Parker, Gerald Cleaver, Ralph Alessi, Tony Malaby, le-au adus aprecieri din partea criticilor de specialitate şi i-au purtat în turnee prin întreaga lume.

Sarah Murcia este considerată una dintre cele mai importante contrabasiste şi compozitoare de jazz contemporan din Franţa, o muziciană care a lucrat cu o serie impresionantă de muzicieni de jazz francezi şi internaţionali, precum Steve Coleman, Louis Sclavis, Magic Malik, Benoît Delbecq, Jen Shyu, Samuel Ber, Taylor Ho Bynum, Olivier Py, Benjamin Moussay şi mulţi alţii.

Mat Maneri şi Lucian Ban au cântat împreună în 2009, în cadrul octetului Enesco Re-Imagined, creat pentru a celebra şi a re-imagina cu mijloacele jazzului modern muzica celui mai mare compozitor român, George Enescu. Înregistrat live în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu (2009), alături de nume cunoscute ale jazzului contemporan, Enesco Re-Imagined a fost desemnat albumul anului de către Jazz Journalist Association. Promovat în SUA, dar şi în Europa, albumul a fost apreciat pentru caracterul vizionar (Jazz Times), pentru combinaţia rară de solo, dezinhibat, dar coerent, cu improvizaţia de grup (The Guardian, UK).

Transylvanian Concert (ECM Records, 2013), Sounding Tears (Clean Feed Records, 2016) realizat împreună cu legendara Evan Parker, cvartetul microtonal al lui Maneri, DUST (Sunnyside Records, 2019) şi apoi Transylvanian Folk Songs sunt toate proiecte de succes ale celor doi muzicieni.

Considerat de Jazz Times un act de tribut, dar şi de transformare, Transylvanian Folk Songs a urcat rapid în topuri precum Billboard, European Jazz Media Charts sau Balkan World Music Charts.

În 2023, Mat Maneri şi Lucian Ban vor lansa un nou album, Oedipe Redux, o abordare radicală a operei lui Oedip a lui George Enescu.

Sarah Murcia s-a dedicat pianului şi violoncelului, înainte să devină interesată de contrabas, pe care l-a studiat împreună cu Manuel şi Patricio Villaroel, dar şi cu François Jenny-Clark. A cântat alături de Charlélie Couture, Franck Monnet, Fred Poulet, Jacques Higelin, Piers Faccini, Elysian Fields, Sylvain Cathala, Steve Coleman, Kamilya Jubran.

Timp de 10 ani a colaborat cu Magic Malik Orchestra şi Las Ondas Marteles. De-a lungul timpului a cântat în mai multe formule, alături de Franck Vaillant, Gilles Coronado, Olivier Py, Kamilya Jubran, Régis Huby, Guillaume Roy, Atsushi Sakaï, Benoit Delbecq, François Thuillier. Din 2020 este implicată în numeroase proiecte artistice şi educaţionale la Scène Nationale de Chambéry / Espace Malraux.

Următoarele evenimente vor avea loc vineri, 19 mai 2023 la Timişoara şi duminică, 21 mai 2023 la Braşov.

 

EVENIMENT: SONGS WITHOUT BORDERS - Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri |

a Romanian-French-American Jazz Connection

ARTIŞTI:        LUCIAN BAN | pian

                        MAT MANERI | violă

                                     SARAH MURCIA | contrabas

UNDE:  Sala Elvire Popesco, Institutul Francez Bucureşti

CÂND:   miercuri, 17 mai 2023, ora 20:00

BILETE:    EVENTBOOK.RO: https://shorturl.at/fsZ12

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici