Mariana Nicolesco, la Reuniunea UNESCO: Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul

Soprana Mariana Nicolesco, ambasador onorific UNESCO, a declarat la Reuniunea organizaţiei de la Paris că "nimic nu îi poate apropia pe oameni mai mult decât cântul", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

263 afișări
Imaginea articolului Mariana Nicolesco, la Reuniunea UNESCO: Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul

Mariana Nicolesco

Cunoscuta soprană, laureată a Medaliei UNESCO pentru merite artistice, "în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii", şi Artist UNESCO pentru Pace, "în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură", a ţinut o cuvântare de impact la reuniunea de la Paris, la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a subliniat cu pasiune rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profundă metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim.

Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, "instrumentul suprem al adevărului". "Da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă adevărul şi frumosul, comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm", a subliniat Mariana Nicolesco.

"Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehiculul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul", a adăugat soprana română.

Mariana Nicolesco a spus că în numele acestui credo a creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée" de la Brăila. "Nu e desigur o întâmplare faptul că, din 1995 şi până azi, au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care le ofer gratuit, peste 2.000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din cinci continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale", a spus Mariana Nicolesco.

Cuvintele sale au fost îndelung aplaudate de participanţii la reuniune, al căror sentiment a fost rezumat astfel de Jean-Michel Jarre: "Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici