Marina Abramovic, Laetitia Casta şi Ari Folman, în juriul Festivalului de Film de la Veneţia 2012

Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton şi Pablo Trapero alcătuiesc juriul din acest an al Festivalului de Film de la Veneţia, ce va fi prezidat de cineastul american Michael Mann.

168 afișări
Imaginea articolului Marina Abramovic, Laetitia Casta şi Ari Folman, în juriul Festivalului de Film de la Veneţia 2012

Marina Abramovic, Laetitia Casta şi Ari Folman, în juriul Festivalului de Film de la Veneţia 2012 (Imagine: arhiva Mediafax Foto/AFP)

Juriul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Veneţia va decerna în seara de închidere a evenimentului Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, premiul special al Juriului, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor/actriţă debutant (ă), premiul pentru cea mai bună contribuţie tehnică şi premiul pentru cel mai bun scenariu, informează labiennale.org.

Marina Abramovic este o artistă din Serbia care a fost recompensată cu Leul de Aur la ediţia din 1997 a Bienalei de la Veneţia.

Actriţa şi modelul francez Laetitia Casta a colaborat cu câţiva regizori celebri, precum Raoul Ruiz ("Les âmes fortes", 2001), Patrice Leconte ("Rue des plaisirs", 2002) and Tsai Ming-Liang ("Visage", 2009). Laetiţia Casta a primit prima ei nominalizare la premiile César pentru interpretarea pe marele ecran a celebrei actriţe franceze Brigitte Bardot în filmul "Gainsbourg - Une vie héroïque".

Producătorul şi regizorul de film Peter Ho-Sun Chan, originar din Hong Kong, este o figură de prim rang în cinematografia asiatică. Filmele sale combină într-o manieră personală arta şi divertismentul.

Regizorul şi scenaristul israelian Ari Folman este autorul peliculei "Walz with Bashir" (2008), recompensată cu Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Regizorul italian Matteo Garrone a câştigat de două ori marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Cannes, cu peliculele "Gomorra" (2008) şi "Reality" (2012).

Cineasta franco-elveţiană Ursula Meier a primit un Urs de Argint special la ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pentru pelicula "Sister".

Actriţa britanică Samantha Morton a fost de două ori nominalizată la premiile Oscar - pentru rolul din "Sweet and Lowdown" (2000), de Woody Allen, şi cel din "In America" (2004), de Jim Sheridan.

Regizorul şi producătorul argentinian Pablo Trapero a participat de două ori la Festivalul de Film de la Veneţia: prima dată în 1999, cu debutul "Mundo Grua/ Crane World", şi apoi în 2004, cu "Familia Rodante/ Rolling Family".

Regizorul american Michael Mann, autor al unor filme celebre precum "Ultimul mohican", "Obsesia/ Heat", "Ali" şi "Colateral", va prezida juriul din acest an al Mostrei de la Veneţia.

Juriul secţiunii Orizzonti va fi prezidat de Pierfrancesco Favino şi îi va include pe Sandra den Hamer, Runa Islam, Jason Kliot, Nadine Labaki, Milcho Manchevski şi Amir Naderi. Acest juriu va decerna trei premii: cel al secţiunii Orizzonti, premiul special al juriului şi premiul pentru scurtmetraj.

Michel Demopoulos, Isabella Ferrari, Matt Reeves şi Bob Sinclair vor alcătui juriul secţiunii Opera Prima, prezidată de Shekhar Kapur. Acest juriu va decerna trofeul Leone del Futuro, denumit şi premiul Luigi De Laurentiis pentru cel mai bun film de debut.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 29 august - 8 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici