Matei Vişniec: Nu voi fi un cetăţean de onoare obişnuit al Sucevei, am deja un program cultural

Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec, care a primit, marţi, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Suceava a declarat că nu va fi un cetăţean de onoare obişnuit, arătând că deja are un program cultural pentru Bucovina, despre care susţine că e cea mai fascinantă regiune a planetei.

229 afișări
Imaginea articolului Matei Vişniec: Nu voi fi un cetăţean de onoare obişnuit al Sucevei, am deja un program cultural

Matei Vişniec: Nu voi fi un cetăţean de onoare obişnuit al Sucevei, am deja un program cultural (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a înmânat, marţi, dramaturgului Matei Vişniec, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Suceava la finalul reprezentaţiei piesei Occident Express, scrisă de Vişniec special pentru Teatrul Naţional din Craiova. Lungu a arătat că tiltul de cetăţean de onoare a fost acordat de CL Suceava încă de anul trecut, dar că a aşteptat un eveniment important, cum este Festivalul Zilele Matei Vişniec, pentru a i-l înmâna.

Primarul a arătat că acest titlu i-a fost acordat lui Matei Vişniec pentru tot ceea ce a făcut pentru Suceava şi pentru Bucovina, pentru efortul pe care îl face să reprezinte zona cât mai bine în Occident.

"Maestrul Matei Vişniec este o legendă vie a Bucovinei, pune mult suflet pentru Bucovina, pentru Suceava şi nu a uitat niciodată locurile natale", a spus Lungu.

El şi-a exprimat speranţa că va putea să-i invite pe Vişniec la un festival internaţional de teatru la Suceava, precizând că administraţia locală face în prezent investiţii importante în infrastructura de cultură şi intenţionează înfiinţarea unui teatru profesionist.

La rândul său, Matei Vişniec, a spus că este foarte onorat şi poate să promită că nu va fi un cetăţean de onoare obişnuit.

"Voi continua să cred că această regiune, Bucovina, este una dintre cele mai fascinante regiuni de pe planetă, voi continua să spun că este comparabilă cu Provence, cu Toscana, că potenţialul ei este enorm, voi continua să spun peste tot că străinii care vin aici se simt primiţi în mod special şi că vor să se întoarcă, voi continua să spun că această provincie are identitatea ei care trebuie păstrată indiferent cum va fi decupată România, Europa sau planeta. Ea rămâne Bucovina pentru că istoria are ceva de spus din acest punct de vedere, oamenii au o unitate de spirit care poate fi identificată aici, voi continua să spun că lucruri extraordinare se întâmplă în Bucovina şi că ea a progresat enorm în ultimii 20 de ani", a spus Matei Vişniec.

El a arătat că mai este spaţiu pentru excelenţă, pentru un domeniu în care el a investit în ultimii 40 de ani, cel al teatrului profesionist, dar că va continua să spună că Bucovina a dat scriitori extraordinari.

"Dovadă că este un pământ care produce talente în continuare. Cum şi de ce? Mister. Dar trebuie să recompensăm acest pământ care munceşte pentru noi visând. Visând pentru că a visa înseamnă a ieşi din letargie, iar visul unui om poate deveni visul unor oameni", a mai spus Matei Vişniec.

El consideră că Bucovina merită mult, mult mai mult decât un simplu vis şi merită să-şi realizeze visele chiar prin depunerea unei candidaturi pentru a deveni capitală culturală europeană.

"Bucovina a fost în Europa la un moment în care alte provincii din România nu erau în Europa. Bucovina are un potenţial renascentist, prin circuitul mănăstirilor uluitor, unic, care poate fi pus în valoare", a spus Vişniec.

El a mai arătat că se întoarce în Bucovina cu o experienţă franceză de 25 de ani, cu sute de festivaluri, de spectacole pe care le-a văzut, cu oameni pe care i-am întâlnit şi că a constatat că în Bucovina este un public extrem de curios de a intra într-o dimensiune a teatrului de idei, şi nu a industriei de divertisment.

"Tot acest potenţial îl simt în mine pentru că nu m-am putut separa. Dacă creierul a fost la Paris, inima a rămas în Bucovina, dacă aripile mi le-a dat în mare măsură Franţa, rădăcinile mi le-a dat Bucovina", a mai spus dramaturgul.

El a subliniat că dorinţa de a reveni cu ceea ce a învăţat el în Occident este poate una naturală şi că ar fi bine să simtă şi alţi români care au plecat ceea ce simte el.

"După aventura noastră occidentală, capitalistă, după ce milioane de români au plecat să lucreze în străinătate, poate că e cazul să începem să ne întoarcem şi să construim ceea ce nu am reuşit să facem încă pentru că, cu cât călătoresc mai mult prin lume cu atât îmi dau seama că cel mai mult îmi place tot la Rădăuţi, tot în Bucovina, tot la Suceviţa. Cu cât întâlnesc mai mulţi oameni pe pământ, cu atât mai mult îmi dau seama că oamenii de aici sunt cei mai simpatici, cei mai interesanţi, cei mai deschişi şi ospitalieri. Această Bucovină mi-a dat atât de mult că poate, acum, în acest sfert de ceas al vieţii mele, merită să-i dau şi eu ceva mai mult Bucovinei", a mai declarat Matei Vişniec.

El a spus că acestea sunt motivele pentru care revine din ce în ce mai des, pentru care propune proiecte culturale care să fie dincolo de orice sensibilitate politică.

"Ar trebui să fim nebuni să credem că din motive politice sau ideologice poate fi oprit mesajul culturii, sau ar trebui să nu le oferim tinerilor, adolescenţilor, copiilor noştri cultură de calitate", a mai spus Matei Vişniec.

El a subliniat că are deja un program cultural pentru Bucovina, în prezent fiind în derulare Festivalul Zilele Matei Vişniec, cu reprezentaţii ale pieselor sale la Suceava şi Rădăuţi suţinute de Teatrul Naţional din Craiova şi Compania Trap Door Theatre din Chicago.

Matei Vişniec s-a născut în 1956, la Rădăuţi, unde a urmat şcoala primară, gimnaziul şi liceul. A absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti.

Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului, una dintre vocile cele mai subtile care pot fi auzite în Europa. Potrivit organizatorilor, piesele sale sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi.

În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici