Materiale foto şi video despre contribuţia romilor în istorie, la expoziţia "Romi pentru România"

Expoziţia "Romi pentru România", care cuprinde fotografii şi înregistrări video prin care este evidenţiată contribuţia romilor în istorie, va fi deschisă joi, începând cu ora 17.00, la viitorul Muzeu al Culturii Romilor din Capitală, informează un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

347 afișări
Imaginea articolului Materiale foto şi video despre contribuţia romilor în istorie, la expoziţia "Romi pentru România"

Materiale foto şi video despre contribuţia romilor în istorie, la expoziţia "Romi pentru România" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În limbaje variate de exprimare, prin fotografii, texte, înregistrări audio şi video, expoziţia "Romi pentru Romania" evidenţiază contribuţii valoroase aduse de romi începând cu anul 1595 şi până în prezent. Expoziţia se concentrează asupra personalităţilor rome cu merite deosebite în viaţa societăţii româneşti, precum sociologi, artişti, activişti, profesori, meşteşugari, muzicieni şi alte personaje despre care se ştie prea puţin.

Intrarea la expoziţie este liberă.

Una dintre atracţiile expoziţiei este o cameră de audiţii cu înregistrări ale lăutarilor romi de succes care au contribuit la îmbogăţirea muzicii româneşti şi la notorietatea ei în afara graniţelor.

Pentru a celebra şi a pune sub lumina reflectoarelor muzica autentică a lăutarilor, joi, la expoziţia "Romi pentru România" va cânta Taraful Leonard Iordache.

De asemenea, la eveniment vor fi şi ateliere de ucenicie cu meşteşugari. Măturari, rudari, împletitori, argintari şi căldărari vor primi vizitatorii curioşi care vor putea să lucreze, pe loc, obiecte în lemn, paie, răchită şi cupru.

"Ar trebui să nu conteze etnia, ci profesia, ocupaţia şi meritele unui om. Punem totuşi accentul pe acest aspect tocmai pentru a contrabalansa discursul public în care romii sunt predominant văzuţi ca personaje negative. Expoziţia dezvăluie o serie de contribuţii cheie ale personalităţilor de etnie romă care au trăit de-a lungul timpului, dar este departe de a cuprinde o listă exhaustivă a acestora. Se lansează astfel un demers esenţial al Muzeului Culturii Romilor, de centralizare şi transmitere a unor realităţi interesante şi incitante referitoare la etnia romă, însă puţin cunoscute şi discutate", a declarat Ciprian Necula, preşedintele Romano ButiQ.

Expoziţia "Romi pentru România" este realizată de Asociaţia Romano ButiQ şi finanţată de Agenţia Naţională pentru Romi.

Cu această ocazie, vizitatorii vor putea admira şi expoziţia dedicată meşteşugurilor tradiţionale rome, creată în urma proiectului finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI).

Asociaţia Romano ButiQ a luat fiinţă din nevoia de a prezenta, într-un mod realist şi necosmetizat, comunitatea romă şi de a crea spaţiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunităţi o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ şi de paradigma de victimă.

Muzeu Culturii Romilor este o instituţie în construcţie, care îşi propune să fie un ansamblu dinamic de idei şi poveşti ilustrate prin obiecte, instalaţii şi oameni, capabil să genereze o reală dezbatere pentru toate nivelurile de publicuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici