Maurice Béjart, omagiat luni, la Lausanne

Oraşul elveţian Lausanne va aduce luni, 26 noiembrie, un omagiu public de proporţii coregrafului Maurice Béjart, decedat joi, la vârsta de 80 de ani, informează site-ul sortir.ch.

1 afișare
Imaginea articolului Maurice Béjart, omagiat luni, la Lausanne

Maurice Béjart, omagiat luni, la Lausanne

Ceremonia va avea loc la ora 16.00, în sala Métropole, aflată în inima oraşului Lausanne, acolo unde coregraful avea obiceiul să-şi prezinte creaţiile în premieră mondială. Cavoul cu trupul neînsufleţit al lui Maurice Béjart  va fi expus la Métropole în timpul ceremoniei, în conformitate cu ultimele dispoziţii ale artistului.

Numeroase personalităţi din domeniul dansului şi prieteni ai artistului vor lua cuvântul la ceremonie. Totodată, evenimentul va putea fi urmărit de public graţie unor ecrane uriaşe instalate pe partea exterioară a sălii. Detaliile cu privire la desfăşurarea ceremoniei vor fi comunicate în zilele următoare de Béjart Ballet Lausanne (BBL), compania pe care coregraful a fondat-o în urmă cu exact 20 de ani.

BBL a informat că ceremonia nu va fi una religioasă. Maurice Béjart şi-a exprimat, se pare, dorinţa ca cenuşa sa să fie împrăştiată pe plaja oraşului belgian Ostende (situat în regiunea flamandă a Belgiei), cu faţa spre Marea Nordului. De asemenea, se pare că Béjart ar fi mărturisit joi, înainte să moară, că şi-ar fi dorit să capete naţionalitatea belgiană.

Ultima sa creaţie, "Le Tour du Monde en 80 minutes", va fi prezentată, aşa cum era prevăzut, începând din 20 decembrie, la Lausanne. Spectacolul va pleca apoi la Paris şi, după aceea, într-un turneu mondial.

Coregraful francez Maurice Béjart, unul dintre fondatorii dansului contemporan, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat, joi, compania Béjart Ballet Lausanne (BBL), pe care a condus-o timp de 20 de ani. "Bejart a murit în noaptea de miercuri spre joi, la ora 0.25, la Centrul medical din Lausanne", a precizat scriitorul François Weyergans, laureat al premiului Goncourt pe 2005 şi prieten al coregrafului.

Primăria din Lausanne a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că celebrul coregraf a fost internat pentru a urma un tratament cardiac şi renal "strict", care ar fi durat câteva săptămâni.

Creatorul superviza activităţile companiei sale de pe patul de spital, a spus primăria, referindu-se mai ales la "Tour du Monde en 80 minutes", ultima sa producţie.

Luna trecută, coregraful a fost spitalizat pentru câteva zile din cauza unei "stări de oboseală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici