MediaSind: Iniţiativa lui Ghişe e la fel de periculoasă ca şi introducerea presei ca vulnerabilitate

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat, pentru MEDIAFAX, că iniţiativa lui Ioan Ghişe-care a depus marţi la Senat "Legea jurnalistului"-este "la fel de periculoasă ca şi iniţiativa preşedintelui României de a introduce presa la capitolul vulnerabilităţi în Strategia de Apărare a Ţării".

25 afișări
Imaginea articolului MediaSind: Iniţiativa lui Ghişe e la fel de periculoasă ca şi introducerea presei ca vulnerabilitate

MediaSind: Iniţiativa lui Ghişe e la fel de periculoasă ca şi introducerea presei ca vulnerabilitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şi această iniţiativă a domnului Ghişe e la fel de periculoasă ca şi iniţiativa preşedintelui României de a introduce presa la capitolul vulnerabilităţi în Strategia de Apărare a Ţării. Mass media nu au nevoie de o lege a presei. Există suficiente instrumente de autoreglementare, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură mass media, dar şi CNA-ul aşa politizat cum e, pentru a nu mai fi nevoie de o lege a presei. Libertatea de exprimare nu poate să fie reglementată de autorităţile statului pentru că ar încălca convenţiile şi tratatele internaţionale la care România este parte", a spus Cristi Godinac.

El a precizat că, miercuri, la Bruxelles, delegaţia FRJ MediaSind va informa Comisia de Petiţii a Parlamentului European şi şefii grupurilor partidelor europarlamentare despre "această nouă iniţiativă de a încerca suprimarea libertăţii de exprimare în România". "Noi am solicitat Comisiei de Petiţii şi să declanşeze procedura de infringement împotriva statului român dacă prevederile din Strategia Naţională de Apărare privind mass media nu vor fi retrase de către CSAT", a mai spus Godinac.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, marţi, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea BPC şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

Preşedintele Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că oportunitatea instituirii mecanismelor de reglementare a presei în afara autoreglementării trebuie să fie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile industriei mass-media.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, pentru MEDIAFAX, în replică la proiectul "Legii jurnalistului", că o lege ca cea propusă de deputatul PNL Ioan Ghişe" ar avea un efect devastator asupra presei, asupra libertăţii ei, câtă mai este".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici