Organism pentru supravegherea şi sancţionarea presei - propunere legislativă în Senat

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus marţi la Senat "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

206 afişări
Imaginea articolului Organism pentru supravegherea şi sancţionarea presei - propunere legislativă în Senat

Organism pentru supravegherea şi sancţionarea presei - propunere legislativă în Senat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerea legislativă a lui Ghişe prevede, la articolul 68, că"prin delict de presă se înţelege delictul civilsăvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii înmass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şia cauzat o daună materială sau morală unei persoane".

Iniţiativa lui Ghişe prevede că răspunderea pentru producereadelictului de presă revine reprezentanţilor autorităţilor publice,prin transmiterea de informaţii eronate, proprietarului demultiplicarea de publicaţii, proprietarului postului de radio sauteleviziune, editorului şi autorului care nu are calitatea atestatăde jurnalist.

Delictul de presă este înţeles de senatorul PNL drept"delict sau cvasi-delict civil".

Astfel, potrivit propunerii lui Ghişe, prin delict seînţelege "orice fapt voluntar (ilicit) şi dăunător alpersoanei, îndeplinit prin acţiune sau omisiune, săvârşitcu intenţia de a păgubi altă persoană".

"Cvasi-delict este tot un fapt ilicit şi dăunător, însăcomis fără intenţie răutăcioasă", se precizează în textulde lege propus.

Potrivit legii senatorul PNL, poate fi tras la răspundere dincauza unui delict de presă cel ale cărui fapte îndeplinesc simultamcondiţiile: constituie o culpă sau greşeală prin omisiune sauacţiune, constituie cauza prejudiciului a cărui reparare se cere,au cauzat o daună morală sau materială, sunt ilicite, pot fiimputate autorului.

Ghişe propune înfiinţarea unui organism, denumitOmbusman-ul Mass-Media, care are rolul principalîn supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă.

Ombusman-ul ar urma să fie un organism reprezentant alpatronatelor mijloacelor de presă (scrisă, audio, tv) caresă aibă în componenţă şi câte un reprezentant al societăţii civileşi al cadrelor universitare din domeniul comunicării.

Ombusman-ul monitorizează sesizările privind săvârşireadelictelor de presă şi le evaluează în grile care să pună încorelare valoarea despăgubirilor solicitate cu veniturile realizatede producătorul delictului de presă şi cu valoarea pagubeisuferite.

De asemenea, Ombusman-ul ar urma să suspende din profesiejurnaliştii, în cazul săvârşirii de către aceştia a unorinfracţiuni penale.

Ghişe propune şi condiţii pentru exercitarea profesiei dejurnalist. Astfel, profesia de jurnalist ar urma să fie exercitatănumai de persoane care realizează producţii jurnalistice şi posedă"Cartea de jurnalist".

În sensul legii, produsele jurnalistice sunt ştirile, opiniile,calupurile de ştiri, interviurile, reportajele, anchetele,comentariile, editorialele, dezbaterile, caricaturile, toate avândregimul juridic prevăzut de Legea drepturilor de autor.

De asemenea, pentru a putea fi jurnalist, conform proiectuluilui Ghişe, ar fi necesară atestarea, o dată la trei ani, acalităţii de jurnalist, examinarea psihologică anuală,precum şi confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practicăde cel puţin doi ani.

Nu pot fi jurnalişti, conform propunerii lui Ghişe, cei care aufost condamnaţi definitiv pentru furt, viol, tâlhărie, crimă,escrocare, trădare de ţară "şi alte fapte incompatibile cu moralasocială".

Cartea de jurnalist, care atestă calitatea de jurnalist, esteeliberată de Colegiul Naţional al jurnaliştilor.

În plus, profesia de jurnalist ar urma să se exercite încabinete jurnalistice, individuale sau asociate, cabinetecare trebuie dotate cu arhivă, registratură şi care trebuie să ţinăevidenţa financiar-contabilă.

Actul de înfiinţare a unui asemenea cabinet presupuneînregistrarea la Registrul unic al cabinetelor, întocmit deColegiul Naţional al jurnaliştilor.

Acest Colegiu propus de Ghişe eliberează Cartea de Presănecesară practicării profesiei de jurnalist. Colegiul ar urma săfie alcătuit din câte un reprezentant al fiecărei asociaţii sauuniuni profesionale care a dobândit Cartea de presă, membriiColegiului trebuind să aibă o activitate de minimum şase ani înjurnalistică.

Colegiul ar trebui să propună criteriile şi principiile deatestare a jurnaliştilor, să ţină într-un registru evidenţaacestora, să supravegheze respectarea deontologiei, să sesizezeabaterile disciplinare, să stabilească onorarii minime pentruorganizaţiile profesionale.

Ghişe propune ca impozitul maxim pe venit al titularuluicabinetului de jurnalist să fie 16%. Senatorul PNL prevede şi oreducere a impozitului pe venit, în condiţiile angajării a celpuţin cinci absolvenţi de învăţământ superior.

Potrivit lui Ghişe, jurnaliştii pot fi sancţionaţi disciplinar,în raport cu gravitatea faptelor, de la mustrare, avertisment,amendă de la două la zece salarii medii pe economie, interdicţia dea exercita profesia de la o lună la un an până la excluderea dinprofesie.

Senatorul liberal a prevăzut în propunerea legislativă şisancţiuni contravenţionale pentru editori şi patroni.

Astfel, introducerea spre publicare a unor produse jurnalisticecare nu provin de la cabinete de jurnalişti se pedepseşte cu amendăde până la trei salarii medii pe ţară. Introducerea, de cătreeditor sau patron, a unor produse jurnalistice care încalcă normeledeontologice se sancţionează cu amendă între trei şi şase salariimedii pe economie.

Fapta autorului de a publica materiale care sunt de natură săaducă atingere unui drept legitim al unei persoane se sancţioneazăcu amendă de la 6 la 12 salarii medii, iar fapta reprezentantuluiautorităţii publice care pune la dispoziţia jurnaliştilor dateeronate se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 salarii medii peeconomie.

Ghişe propune şi distincţii între zvonuri, ştiri şi opinii,stabileşte pentru mijloacele de informare în masă obligaţia de aasigura "transparenţa totală" cu privire la proprietatea şigestiunea lor, introduce incompatibilităţi între exercitareaprofesiei de jurnalism şi exercitarea nemijlocită de faptemateriale de comerţ.

Credeţi că eranecesară o astfel de Lege?

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici