Memorialul Holocaustului din România, inaugurat joi, în Capitală - Mediafax

Memorialul Holocaustului din România, inaugurat joi, în Capitală

Memorialul Holocaustului din România - un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, care a costat 17 milioane lei, bani plătiţi de Ministerul Culturii - a fost inaugurat joi, în Capitală, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a numeroşi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

655 afişări
Imaginea articolului Memorialul Holocaustului din România, inaugurat joi, în Capitală

Memorialul Holocaustului din România, inaugurat joi, în Capitală (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

De asemenea, la eveniment au participat, printre alţii,Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei,Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şiPatrimoniului Naţional, Roberta Anastase,Vasile Blaga, EmilConstantinescu, Roxana Theodorescu,Mihai Oroveanu.

La ceremonie, al cărei amfitrion a fost actriţa MaiaMorgenstern, au vorbit Marele Rabin Menachen Hacohen, Primul RabinShlomo Sorin Rosen, precum şi preşedintele Traian Băsescu.

"Astăzi, cu prilejul inaugurării Memorialului victimelorholocaustului, statul român şi societatea românească îşi reafirmăhotărârea de a asuma trecutul şi de a recupera memoria istorică înspiritul adevărului. Memorialul este răspunsul matur al societăţiiromâneşti la urgenţa recuperării memoriei", a declaratTraian Băsescu.

Băsescu: Memorialuleste expresia cinstirii memoriei membrilor comunităţilorevreieşti şi rome

El a mai spus că Memorialul reprezintă expresiacinstirii memoriei membrilor comunităţilor evreieşti şirome, "victime ale persecuţiilor sistematice şi aleideologiei urii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial"."Nimic nu poate fi mai absurd, mai inuman, mai iraţional decâtsuferinţa şi moartea celor care au fost prigoniţi, deportaţi şiucişi pentru că erau evrei sau romi. Niciodată respectul nostru, alcelor care trăim astăzi în societăţi libere şi democratice, nu seva putea ridica la înălţimea şi intensitatea suferinţei şinevinovăţiei lor", a adăugat şeful statului.

De asemenea, Sarah Bloomfield a prezentat mesajultransmis de Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentrupace, născut cetăţean român, preşedinte al Comisiei Internaţionalepentru Studierea Holocaustului din România Acesta a spus cămonumentul inaugurat reprezintă "un apel la demnitatea memoriei"."Dacă ar dispărea, inamicul, în ciuda înfrângerii sale militare, arînvinge în războiul său contra victimelor", a transmis Wiesel.

Ceremonie religioasă la inaugurarea Memorialului Holocaustului din România

Liviu Beriş:Holocaustul este parte din istoria României

Liviu Beriş, supravieţuitor al holocaustului,preşedinte al Asociaţiilor Evreilor Români Victime aleHolocaustului, şi-a amintit de vremea de "răspântie a istoriei" pecare a trăit-o, "când antisemitismul,ura şi discriminările de totfelul au ajuns dominante, iar fărădelegea a ajuns lege". "Faptele,oricât ar fi de regretabile şi de reprobabile, rămân fapte.Holocaustul nu-i priveşte numai pe evrei, este parte din istoriaRomâniei (...). În memoria puţinilor supravieţuitori care au mairămas, holocaustul este încă aici. În cinstea victimelor acesteicrude realităţi a fost realizat memorialul la a cărui inaugurareparticipăm astăzi", a spus el.

În cadrul ceremoniei a luat cuvântul şi Dumitru Trancă,supravieţuitor al holocaustului, membru al comunităţiirome din România.

La finalul ceremoniei, Traian Băsescu şi cei doi supravieţuitoriai holocaustului au dezvelit placa memorială a monumentului şi audepus o urnă cu pământ luat din gropi comune îninteriorul acestuia.

Ministrul Paleologua prezentat Memorialul

După încheierea ceremoniei solemne, ministrul Theodor Paleologua prezentat participanţilor memorialul.

Pe una dintre plăcile monumentului este scris textul:"În timpul holocaustului din România au fost utilizatevagoane de marfă pentru transportul evreilor şi romilor destinaţimorţii. Mulţi dintre evreii din Bucovina şi jumătate dinromii din regat au fost deportaţi în Transnistria, cu trenul. LaIaşi, în 1941, în două trenuri ale morţii, cu destinaţia Călăraşişi Podu Iloaiei, au fost transportaţi 4.432 evrei, din care aupierit 2.594. Toţi evreii din Transilvania de Nord au fosttransportaţi la Auschwitz, cu trenul".

Programul pentru realizarea unui Memorial alHolocaustului în România a fost iniţiat în anul 2006, caurmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru StudiereaHolocaustului din România (Comisia Wiesel) şi în urma consultărilorcu personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai FederaţieiComunităţilor Evreieşti din România, oameni de cultură şi artă şisupravieţuitori ai holocaustului.

În 2006, Ministerul Culturii a demarat Concursul de creaţieplastică pentru realizarea Monumentului Holocaustului în MunicipiulBucureşti, în baza certificatului de urbanism emis, pe 10 octombrie2005, de Primăria Sectorului 5, proiectul câştigător fiind desemnatcel realizat de sculptorul Peter Jacobi. Înaprilie 2007 a fost încheiat contractul de comandă pentrurealizarea acestui monument cu sculptorul Peter Jacobi.

Memorialul Holocaustului a fost construit pe o suprafaţă deteren de 2.894 de metri pătraţi, aflată la intersecţia străzilorAnghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani, domeniupublic al Municipiului Bucureşti. Potrivit proiectului, în afară deMemorialul central, complexul va cuprinde cinci sculpturi -Coloană, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David şiEpitaf.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Lacuri,Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), a autorizat, în mai 2009,defrişarea terenului pe care urma să fie amenajat MemorialulHolocaustului, cu condiţia plantării, de către Ministerul Culturii,beneficiarul lucrării de construcţie, a unui număr de patru ori maimare de plante decât cele care au fost defrişate. Astfel,Ministerul Culturii s-a angajat să planteze 124 de exemplare dearbori (tei, mesteceni şi platani), 200 de exemplare de tufe detrandafiri şi 20 de exemplare buxus în Parcul Izvor şi în altespaţii verzi din Capitală.

Piatra de temelie a Memorialului Holocaustului a fost pusă pe 9octombrie 2006, de Ziua Holocaustului în România, în prezenţapreşedintelui Traian Băsescu şi a fostului ministru al Culturii,Adrian Iorgulescu.

În luna mai 2004, Guvernul a emis o hotărâre prin care adesemnat 9 octombrie drept Ziua Holocaustului înRomânia, la recomandarea Comisiei internaţionale pentrustudierea consecinţelor Holocaustului în România şi a FederaţieiComunităţilor Evreieşti din România.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici