Ministerul Culturii ar putea închide mai multe şantiere de reabilitare a monumentelor istorice

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional ar putea închide mai multe şantiere de reabilitare a monumentelor istorice aflate în stadiu avansat al lucrărilor pentru a orienta sumele spre alte şantiere şi a eficientiza, astfel, sumele insuficiente primite de la bugetul de stat.

25 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii ar putea închide mai multe şantiere de reabilitare a monumentelor istorice

Ministerul Culturii ar putea închide mai multe şantiere de reabilitare a monumentelor istorice (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că în programul naţional de restaurare pe anul 2010 sunt în jur de 280 de şantiere deschise, pentru care au fost alocaţi 64 de milioane de lei.

"Suma este foarte mică. Nu putem deschide şantiere noi, nu putem face lucruri extraordinare. Aş prefera să închidem câteva şantiere unde lucrurile sunt destul de avansate şi să folosim cât mai eficient banii de la buget. Din păcate, suma primită este de 10-15 ori mai mică decât necesarul real pe 2010", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, pe lista monumentelor istorice sunt circa 30.000 de monumente - clădiri şi situri arheologice - la nivel naţional, iar 60 la sută dintre acestea necesită reparaţii şi restaurări.

"Noi lucrăm la doar 280 de şantiere. Cu acest buget nu putem face minuni. Şi autorităţile locale ar trebui să contribuie cu bani pentru unele monumente. Eu cred că responsabilizarea şi conştientizarea societăţii că fiecare om, fiecare comunitate trebuie să aibă grijă de aceste monumente şi nu trebuie să aştepte intervenţii doar de la stat şi de la Guvernul central este un lucru important", a afirmat Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a participat la Cluj-Napoca la manifestările de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei de protecţie a monumentelor istorice "Kelemen Lajos" din municipiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici