Ministerul Culturii îşi declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune privind Cula Greceanu şi Castelul Teleki

Ministerul Culturii (MC) şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldăreşti şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Naţional.

457 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii îşi declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune privind Cula Greceanu şi Castelul Teleki

MC îşi declină interesul de a exercita dreptul de preemţiune privind Cula Greceanu şi Castelul Teleki (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

Cula Greceanu de la Măldăreşti, clădire-simbol a istoriei românilor, este ridicată în vremea lui Mihai Viteazul şi este cea mai veche cetate din România care şi-a păstrat exteriorul neschimbat după aproape jumătate de mileniu. Edificiul s-a păstrat în condiţii exemplare, iar, din 1956, a funcţionat ca muzeu. Cetatea/cula Greceanu a fost oferită statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru suma de 400.000 euro, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Artmark.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara, unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moştenire peisajului ardelenesc şi clădire emblematică pentru istoria nobilimii transilvănene, în stil neobaroc, a servit drept reşedinţă familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii din Ardealul secolelor XVIII-XIX. Odată cu naţionalizarea, clădirea a fost transformată în şcoală, care funcţionează şi în prezent. Castelul Teleki a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru suma de 450.000 euro.

Cele două clădiri istorice au fost puse în vânzare la începutul acestui an de familiile de proprietari care le-au revendicat şi către care au fost în cele din urmă retrocedate, după procese de durată.

Începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate din punct de vedere legal proceda la punerea acestora în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă. După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienţilor săi acces la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. "Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră", declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfârşitul lunii ianuarie.

Tot atunci, Prisecaru a explicat pentru MEDIAFAX că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică. "La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză", a declarat acesta.

Clădirile scoase la vânzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici