Ministerul Culturii: Nu a fost primită nicio înştiinţare privind vânzarea Castelului Bran

Ministerul Culturii (MC) nu a primit nicio înştiinţare privind vânzarea Castelului Bran, instituţia afirmând că va analiza documentaţia în cazul unei notificări, în condiţiile în care statul român are drept de preemţiune, se arată într-un răspuns al ministerului solicitat de MEDIAFAX.

175 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii: Nu a fost primită nicio înştiinţare privind vânzarea Castelului Bran

Castelul Bran (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

"Nu a fost primită nicio înştiinţare (privind vânzarea castelului Bran, n.r. ). În cazul în care va exista o înştiinţare, Ministerul Culturii va analiza documentaţia", se arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Potrivit legii 422/ 2001, "Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după, caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării. (5) Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenţionează să vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor înştiinţarea privind intenţia de vânzare, însoţită de documentaţia stabilită prin ordin al ministrului culturii şi cultelor".

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat, duminică, un material, potrivit căruia Castelul Bran a fost scos la vânzare de proprietarii săi, Dominic, Maria Magdalena şi Elizabeth de Habsburg.

Potrivit publicaţiei britanice, aceasta nu va fi o tranzacţie imobiliară tradiţională, clasică, întrucât reprezentanţii firmei imobiliare nu au pus semnul "De vânzare" în faţa castelului, iar proprietarii acestuia preferă să acţioneze cu discreţie şi să analizeze ofertele primite înainte de a alege ei înşişi cumpărătorul pe care îl consideră cel mai potrivit.

"Dacă cineva ne va face o ofertă rezonabilă, vom cerceta cine sunt ei, ce ne propun ei şi vom analiza cu seriozitate propunerea", a declarat Mark Meyer, de la firma de avocatură Herzfeld and Rubin. Această casă de avocatură cu sediul la New York se va ocupa de vânzarea Castelului Bran, relatează The Telegraph.

Actualii proprietari administrează castelul şi, potrivit publicaţiei britanice, o fac destul de bine. În fiecare an, aproximativ 560.000 de persoane plătesc aproximativ 5 euro pentru a vizita această fortăreaţă. Problema este că cei trei proprietari au trecut deja de vârsta de 70 de ani şi nu mai au nici timpul, nici energia necesară pentru a se ocupa de administrarea şi modernizarea Castelului Bran.

Cea mai mare problemă este lipsa toaletelor şi a sălilor de baie. Acestea sunt oferite vizitatorilor într-o zonă aflată lângă castel. Băile şi toaletele au existat în structura rezidenţială, dar au fost eliminate de regimul comunist. Un drum aglomerat care trece chiar pe lângă castel este un alt dezavantaj potenţial.

"Arhiducele Dominic şi surorile sale ţin foarte mult la castel, iar acesta se află acum într-o formă mult mai bună decât atunci când era administrat de guvern", a declarat Mark Meyer. "Scopul este de a duce întregul complex la un nou nivel, de a redirecţiona drumul şi de a face din Bran o destinaţie de vacanţă, acel fel de loc în care oamenii pot să stea pentru două sau trei zile", a adăugat Meyer.

"Există suficient teren în jur pentru a construi şi un mic hotel. Acum instalăm un ascensor din sticlă, care îi va duce pe turişti până la un tunel săpat în munte, unde vor vedea un spectacol de lumini despre Dracula şi despre întreaga istorie a locului", a mai spus acesta.

"De aceea, ne-ar plăcea ca oricine va cumpăra castelul să continue să îl utilizeze ca pe o destinaţie turistică. Acesta nu este doar un monument naţional, este cea mai mare şi cea mai semnificativă atracţie din România", a adăugat Mark Meyer.

Familia Habsburg speră ca proprietatea lor să atragă investitori care doresc să transforme încasările destul de modeste din prezent - care au la bază mitul vampirului Dracula - într-un flux constant de venituri turistice.

Potrivit The Telegraph, arhiducele Dominic a oferit Guvernului României posibilitatea de a cumpăra Castelul Bran cu 80 milioane de dolari.

Vorbind despre valoarea castelului, Mark Mayer a refuzat să avanseze o cifră estimativă: "Trebuie să vă amintiţi că acest castel reprezintă istoria adevărată. Nu avem nevoie de oameni care să meargă pe aici în costume de epocă. Locul vorbeşte de la sine. În prezent, el generează un profit mic, dar, dacă ajunge în mâinile potrivite, are potenţialul de a genera venituri mult mai mari decât putem să ne imaginăm".

Pe de altă parte, de la retrocedarea sa, în 2006, Castelul Bran a făcut obiectul a numeroase speculaţii privind vânzarea sa.

Astfel, în decembrie 2006, familia Habsburg a făcut Consiliului Judeţean Braşov o ofertă de vânzare a castelului, în valoare de 60 de milioane euro. Oferta a fost însă retrasă la sfârşitul lunii ianuarie 2007, întrucât "proprietarii au constatat că a fost greşit interpretată", după cum a declarat atunci Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg în România. În momentul lansării ofertei, ministrul Culturii a atras atenţia că statul român are drept de preemţiune şi a spus că suma de 60 de milioane de euro este prea mare.

Pe de altă parte, în 2007, a fost făcută publică informaţia că firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates a fost aleasă de familia Habsburg pentru a găsi un cumpărător pentru Castelul Bran, reprezentanţii acesteia declarând atunci că vor respecta dreptul de preemţiune al statului român.

"Vom respecta cu stricteţe acest drept, iar arhiducele Dominic a avut grijă ca acest aspect să fie foarte clar în înţelegerea noastră", a declarat pentru MEDIAFAX Michael Gardner, preşedintele Baytree, în iulie 2007.

La momentul respectiv, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a anunţat, într-o conferinţă de presă, că ştie de intenţia lui Dominic de Habsburg de a vinde Castelul Bran, precizând că Ministerul Culturii nu a primit o ofertă pentru a-şi exercita dreptul de preempţiune la cumpărare.

Castelul Bran a fost retrocedat în mai 2006 proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran de la momentul respectiv, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor de atunci, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea că acesta va rămâne muzeu trei ani.

La momentul respectiv, noul proprietar a spus că nu ştie ce destinaţie va da castelului în viitor. "Mă puneţi să privesc în viitor, dar ceea ce se va întâmpla depinde de foarte multe lucruri. Oricum, vreau să mă implic în tot ceea ce înseamnă Castelul Bran", a declarat Dominic de Habsburg.

Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg în 2009, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României.

În urma restituirii Castelului Bran moştenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria şi fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

În 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate complexe muzeale din România. În 2013, Castelul Bran a înregistrat peste 490.000 de vizitatori, după cum a declarat, în decembrie, pentru MEDIAFAX, Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran.

Străinii au reprezentat 68% din numărul total al vizitatorilor Castelului Bran, în timp ce vizitatorii români au reprezentat 32%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici