Ministerul Culturii propune recunoaşterea Asociaţiei Culturale "Act" ca fiind de utilitate publică

Ministerul Culturii (MC) propune Guvernului, printr-un proiect de hotărâre, recunoaşterea Asociaţiei Culturale "Act" ca fiind de utilitate publică, se arată pe site-ul instituţiei.

430 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii propune recunoaşterea Asociaţiei Culturale "Act" ca fiind de utilitate publică

Ministerul Culturii propune recunoaşterea Asociaţiei Culturale "Act" ca fiind de utilitate publică (Imagine: Sebastian Tătaru/Arhiva Mediafax Foto)

În documentul citat se precizează că "Asociaţia Culturală «Act» s-a adresat Secretariatului General al Guvernului în vederea recunoaşterii statutului de utilitate publică al asociaţiei. În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Culturii, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea Asociaţiei Culturale «Act», constatând, din documentele prezentate, îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, şi propune Guvernului României, prin prezentul proiect, recunoaşterea Asociaţiei Culturale «Act» ca fiind de utilitate publică".

Potrivit motivului emiterii actului normativ, "Asociaţia Culturală «Act» este o persoană juridică de drept privat, cu caracter neguvernamental, umanitar, apolitic, fără scop lucrativ, non-profit, nepatrimonial, şi de interes obştesc, ce are ca obiective principale promovarea activităţii culturale româneşti, iniţierea de spectacole şi manifestări artistice, expoziţii, lansări de carte, sprijinirea tinerilor artişti. Scopul Asociaţiei Culturale «Act» este de a contribui la promovarea activităţii culturale româneşti prin sprijinirea tinerilor artişti şi iniţierea de spectacole şi manifestaţii artistice menite să dezvolte interesul faţă de arta teatrală şi cinematografică".

Astfel, pe parcursul celor opt ani de la înfiinţare, Asociaţia Culturală "Act" a desfăşurat diverse activităţi de interes general sau comunitar, între care organizarea programului "Teatrul face pact cu gascha ta din liceu", a unor proiecte de susţinere a dramaturgiei româneşti, a unei serii de concerte de muzică clasică, a seriei de spectacole în care sunt readuse la lumină basmele româneşti - "Ivan Turbincă", "Capra cu trei iezi - un studiu gastronomic", a festivalului de muzică clasică "Tinerii şi Muzica", a proiectului muzical "Stagiunea de Jazz" şi organizarea spectacolului "Rabbit Hole".

Asociaţia Culturală «Act» a participat la cele mai importante festivaluri şi manifestări culturale din Bucureşti şi din ţară, printre care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul de Teatru Clasic de la Arad, Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, Festivalul Comediei Româneşti FestCo - Bucureşti, Festivalul Internaţional de Teatru SkupiFest, Macedonia şi Festivalul Internaţional de Teatru DEMOLUDY Osztlyn, Polonia.

Totodată, în domeniul cultural, Asociaţia Culturală "Act" a pus bazele unor colaborări cu diferite institute culturale, precum Institutul Polonez, Institutul Maghiar etc.

Potrivit Ordonanţei Guvernului 26/2000 aprobată cu modificări şi completări prin Legea 246/2005, recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei următoarele drepturi şi obligaţii: dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică, dreptul de a menţiona în toate documentele pe care le întocmeşte că asociaţia sau fundaţia este recunoscută ca fiind de utilitate publică, obligaţia de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea, obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale şi obligaţia de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici