Monedă de aur dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu 23 ianuarie, o monedă din aur, cu valoare nominală de 500 de lei, dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, informează un comunicat.

139 afișări
Imaginea articolului Monedă de aur dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor

Monedă de aur dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor

Valoarea nominală a monedei este de 500 de lei, fiind realizată din aur 999 ‰, cu o greutate de 31,103 grame. Moneda are formă rotundă şi un diametru de 35 mm.

Aversul prezintă stema României şi portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub stemă fiind inscripţionată valoarea nominală a monedei, iar dedesubt, anul emisiunii - 2009. La exterior apar inscripţii circulare cu "România", în partea de sus, şi "Alexandru Ioan Cuza", în partea de jos.

Reversul prezintă stemele reunite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, în scuturi ovale, timbrate de o coroană princiară, simbolizând unirea celor două principate sub acelaşi suveran. La exterior apare inscripţia circulară "Unirea Principatelor Române *24 Ianuarie 1859 *".

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 250 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea "Aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române" se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici