Monique Borie a lansat volumul "Fantoma sau Îndoiala teatrului"

Profesoara de teatru Monique Borie a lansat, miercuri, la Teatrul Act, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT) care se desfăşoară la Bucureşti între 3 şi 15 noiembrie, volumul "Fantoma sau Îndoiala teatrului", un studiu despre teatru ca spaţiu de întâlnire cu moartea.

3 afișări
Imaginea articolului Monique Borie a lansat volumul "Fantoma sau Îndoiala teatrului"

Monique Borie a lansat volumul "Fantoma sau Îndoiala teatrului"

Monique Boire a spus, la lansarea cărţii, că este fericită că pe coperta ediţiei în limba română a lucrării, publicată de editura Polirom în colaborare cu editura Unitext şi tradusă de Ileana Littera, apare fantoma din spectacolul "Hamlet", montat de Vlad Mugur. Autoarea a spus că volumul său a avut ca punct de plecare opera lui Gordon Gray despre spectrele din tragediile shakespeariene.

Pentru a afirma permanenţa unei viziuni a teatrului al cărui centru ascuns este reprezentat de fantomă, Monique Borie a ales să meargă de la reperele exemplare ale marilor forme istorice din trecut - tragedia greacă, teatrul shakespearian, teatrul no japonez - până la marile opere fondatoare ale timpurilor moderne, scrise de Maeterlinck, Strindberg, Ibsen, Pirandello - şi la proiectele cele mai radicale ale scenei secolului al XX-lea - Craig, Artaud, Genet şi Kantor.

Teatrul este, potrivit scriitoarei, spaţiul oferit celor morţi pentru reîntâlnirea cu cei vii, spaţiu dispus să întâmpine fantomele, apariţii fără formă în operele lui Shakespeare, sau actorul cu mască propus de teatru japonez no, care apare din lumea de dincolo printr-un "waki", un om din afara societăţii. Un loc aparte în cartea lui Monique Borie îl ocupă regizorul şi dramaturgul contemporan Kantor, care introduce manechinul ca întruparea, prin excelenţă, a fantomei.

Monique Borie este profesoară de studii teatrale la Universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris. Considerată unul dintre iniţiatorii studiilor privind raportul dintre teatru şi antropologie, ea a publicat un important număr de analize consacrate figurilor emblematice ale teatrului de azi - Peter Brook, Jerzy Grotowski şi Eugenio Barba. Autoarea a mai publicat "Mit şi teatru azi" şi "Teatrul şi întoarcerea la origini".

Lansarea cărţii "Fantoma sau Îndoiala teatrului" face parte din modulul Conferinţe şi Întâlniri al Festivalului Naţional de Teatru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici