Muzeul Ţăranului îşi împrospătează colecţiile cu obiecte de dată recentă

Muzeul Ţăranului Român (MŢR) venisează pe 18 octombrie expoziţia "Piaţa de artizanat", care marchează deschiderea colecţiilor muzeului către obiectele de dată recentă şi spre producţia neo-artizanală.

2 afișări
Imaginea articolului Muzeul Ţăranului îşi împrospătează colecţiile cu obiecte de dată recentă

Muzeul Ţăranului îşi împrospătează colecţiile cu obiecte de dată recentă

Potrivit reprezentanţilor muzeului, prin expunerea obiectelor din ceramică, a ţesăturilor, a fotografiilor şi a filmelor, expoziţia urmăreşte să reflecte schimbările din lumea satului: regimul comunist cu industrializarea forţată, căderea regimului cu perturbările socio-economice produse, integrarea în Uniunea Europeană. Expoziţia îşi propune să determine o nouă percepţie asupra ţăranului, care să fie mai aproape de ceea ce este acesta în realitate, fără aura idilică pe care oamenii o atribuie în mod obişnuit.

Obiectele prezentate în expoziţie sunt diverse, unele putând fi clasate de către specialişti în categoria kitsch-lui, altele cotate ca fiind tradiţionale. Şi într-un caz şi în celălalt, obiectele ilustrează producţia şi consumul de artizanat, dinamica transformărilor produse pe teritoriul marketizării tradiţiilor.

Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de lansarea unui CD-ROM şi de o masă rotunda pe aceeaşi temă. În cadrul mesei rotunde, la care sunt aşteptaţi reprezentanţi din Ministerul Culturii şi Cultelor, dar şi artizani şi specialişti în domeniu, se vor dezbate probleme legate de legislaţia în vigoare privind patrimoniului imaterial. Manifestările fac parte din proiectul Patrimoniul ţăranului recent - radiografiere, valorificare şi expunere - derulat anul acesta de către Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul financiar al Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Prin aceste evenimente Muzeul Ţăranului Român deschide seria dezbaterilor asupra stării actuale a satului românesc, pornind de la ideea că producţiile acestuia răspund unor criterii diferite de cele simbolice şi estetice cu care publicul a fost obişnuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici