Muzică populară şi manele, pe fostele frecvenţe ale BBC România

Radio Viocan, care va emite pe fostele licenţe ale BBC România, de la Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu - în urma preluării lor de Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov -, va difuza programe de divertisment, dar şi muzică populară şi manele.

6148 afișări
Imaginea articolului Muzică populară şi manele, pe fostele frecvenţe ale BBC România

Muzică populară şi manele, pe fostele frecvenţe ale BBC România (Imagine:Mediafax Foto/AFP) )

Potrivit documentelor depuse la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a aprobat, pe 31 ianuarie, transformarea postului de radio BBC România în Viocan, noul post de radio va avea un format generalist.

Grila postului de radio va cuprinde programe de divertisment (96,03%) şi programe de informare (3,97%), potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de reprezentanţii CNA.

Radio Viocan va difuza programe producţie proprie (2,97%) şi producţii ale altor producători (72,03%) şi va retransmite programe de la postul de radio Super FM din Braşov (25%).

Potrivit site-ului www.superradio.ro, Radio Super FM s-a lansat pe 15 septembrie 2007 şi înglobează licenţele postului Super FM (Braşov - 93,8 FM şi Predeal - 106,4 FM) şi pe cea a postului Radio Super FM (Făgăraş - 88,2FM). Potrivit grilei postate pe acelaşi site, Radio Super FM difuzează un program apropiat de formatul generalist (aşa cum figurează de fapt postul şi în documentele de la CNA, n.r.), care include un matinal şi emisiuni cu muzică de petrecere, manele, muzică populară, dar şi programe de dedicaţii muzicale.

Licenţele Super FM sunt deţinute de societatea Canaris SRL, al cărei asociat unic este Aristotel Căncescu, iar licenţa Radio Super FM este deţinută de societatea Radio SRL, la care este asociat şi Aristotel Căncescu.

În ceea ce priveşte producţiile altor producători, care vor fi difuzate în proporţie de 72,03% pe noul post de radio Viocan, în dosarul depus la CNA nu se precizează exact cine sunt producătorii care vor furniza aceste programe. Însă este foarte probabil ca aceste producţii să fie realizate de celelalte posturi de radio şi televiziune deţinute de Aristotel Căncescu şi reunite în trustul MIX Media.

Aristotel Căncescu este un cunoscut jucător în piaţa media din România. El este acţionar unic al postului de radio Super FM şi al televiziunilor MIX TV, MIX 2 şi TVF şi este unul din acţionarii posturilor Radio Braşov, Radio Braşov Montan, Radio Braşov Popular şi Radio Super FM, dar şi la televiziunea MIX 3.

Primul pas al lui Aristotel Căncescu în preluarea celor patru licenţe ale BBC în România a fost făcut în septembrie 2011, când CNA a fost informat că acţionariatul BBC România SRL ar urma să se modifice, în sensul în care părţile sociale pe care British Broadcasting Corporation din Marea Britanie le deţinea în societatea BBC România SRL urmau să fie preluate de Canaris SRL (99,64%) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%). Asociatul unic al Canaris SRL este Aristotel Căncescu.

Recent, la CNA au fost depuse şi documentele potrivit cărora noii acţionari au intrat în acţionariatul BBC România SRL. Astfel, SC BBC România SRL şi-a modificat denumirea în Viocan Mixmedia SRL.

Potrivit documentelor de la Oficiul Registrul Comerţului, societatea BBC România SRL s-a transformat, pe 5 ianuarie 2012, în Viocan Mixmedia SRL. Viocan Mixmedia are sediul în Braşov. Acţionarii Viocan Mixmedia sunt Canaris SRL - 99,64% (asociat unic Aristotel Căncescu) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%).

Frecvenţele pe care BBC România SRL le deţinea în România sunt cu atât mai importante cu cât acoperă cele mai mari oraşe româneşti. BBC deţinea o licenţă în Bucureşti din februarie 2005, o licenţă în Constanţa - din octombrie 2007, o frecvenţă în Sibiu (din octombrie 2007) şi una în Timişoara (din mai 2006).

Pe frecvenţele din Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, BBC retransmitea, din 1 august 2008, programe în limba engleză din grila BBC World Service. Programele în limba engleză au început să fie retransmise după ce serviciul în limba română al BBC s-a desfiinţat. Serviciul românesc al BBC şi-a încetat emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă. Decizia a venit în urma unei reevaluări a structurii BBC World Service din perspectiva bugetului instituţiei, stabilit în acord cu guvernul britanic în octombrie 2007, pentru anii 2008-2011.

BBC World Service nu a răspuns la întrebările transmise de MEDIAFAX, pe 23 ianuarie, referitoare la încheierea tranzacţiei cu Aristotel Căncescu. Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Aristotel Căncescu a ezitat să răspundă la întrebările referitoare la preluarea licenţelor BBC din România. Ulterior, Aristotel Căncescu nu a mai putut fi contactat.

Aristotel Căncescu este cunoscut pentru tranzacţia pe care a făcut-o în anul 2007, când grupul SBS Broadcasting a cumpărat societatea care deţinea reţeaua Mix FM. SBS a preluat atunci de la Căncescu, pentru o sumă estimată la circa 4-5 milioane de euro, un număr de 25 de licenţe locale, care se adăugau astfel celor peste 50 de licenţe locale pe care compania le deţinea deja în acel moment în România. O parte din aceste licenţe cumpărate de la Căncescu au fost folosite de SBS pentru reţelele de radio Kiss FM şi Magic FM, iar altă parte, pentru reţeaua One FM. Ulterior, licenţele One FM au fost transformate în actualul Rock FM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici