NASA a alocat 269,3 milioane de dolari unor companii americane pentru servicii de transport spaţiale

NASA a alocat suma de 269,3 milioane de dolari unui număr de patru companii americane care încearcă să dezvolte un nou lansator spaţial şi o capsulă capabilă să transporte astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care să înlocuiască navetele spaţiale, informează AFP.

7 afișări

Grupul Boeing a primit cea mai mare parte din sumă, încasând 92,3 milioane de dolari, urmat de Sierra Nevada Corporation - 80 de milioane de dolari, Space Exploration Technologies (SpaceX) - 75 de milioane de dolari şi Blue Origin (compania creată de Jeff Bezos, fondatorul Amazon) - 22 milioane de dolari.

Aceasta este cea de-a doua etapă de atribuire de fonduri către societăţi private în cadrul eforturilor întreprinse de NASA pentru a stimula, în parteneriat cu sectorul privat, dezvoltarea unui sistem comercial de lansatoare spaţiale şi a unui vehicul spaţial capabil să transporte astronauţi la bordul ISS.

Obiectivul acestei iniţiative este acela de a accelera apariţia transportului de astronauţi pe orbita joasă şi de a reduce perioada în care Statele Unite nu vor dispune de astfel de mijloace tehnice, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale la sfârşitul lunii iunie, se afirmă în comunicatul emis de NASA.

"Am obţinut angajamentul de a-i transporta în condiţii de securitate pe astronauţii americani în spaţiu, în vehicule fabricate în Statele Unite şi să punem capăt subînchirierii acestor servicii către guverne străine", a declarat Charles Bolden, directorul NASA.

NASA va depinde, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale, exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - la preţul de 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc la bordul capsulei - pentru a-şi trimite astronauţii pe ISS, până la punerea în funcţiune a unui nou transportor orbital american.

"Aceste acorduri - cu sectorul privat - reprezintă etape importante din strategia NASA pentru a profita de ingeniozitatea americană din domeniul zborurilor pe orbitele joase" şi permit "astfel Agenţiei spaţiale americane să îşi păstreze resursele pentru a explora mai eficient spaţiul îndepărtat", a declarat Charles Bolden.

NASA a alocat 50 de milioane de dolari în 2009 pentru prima tranşă a acestor contracte comerciale încheiate cu scopul de a dezvolta un succesor pentru navetele spaţiale americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici