Nicolae Manolescu, la FILIT:Din toate domeniile culturii, singurul care nu e finanţat e cel al literaturii

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), că, din toate domeniile culturii în România, "singurul care nu este finanţat, în mod ordonat şi sistematic, printr-o lege, este cel al literaturii".

152 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu, la FILIT:Din toate domeniile culturii, singurul care nu e finanţat e cel al literaturii

Nicolae Manolescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Miercuri seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, la "Serile FILIT", Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) "şi-a salutat" invitaţii. La eveniment, au participat, printre alţii, Dan Lungu, manager FILIT, Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iaşi, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Lilian Zamfiroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), şi Cristian Adomniţei, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Dan Lungu a precizat că anul acesta sunt de două ori mai multe evenimente la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, spre deosebire de ediţia de anul trecut, iar numărul invitaţilor s-a dublat.

De asemenea, acesta a spus că FILIT "e un festival mare, important, solid, pe care ieşenii îl merită, pe care românii îl merită".

La rândul său, primarul Gheorghe Nichita a spus că "literatura şi cultura la Iaşi sunt la ele acasă".

"Avem o misiune foarte importantă şi dorim foarte mult să extindem cât putem de mult toată sfera aceasta a culturii spre Republica Moldova, spre Chişinău, în mod special, şi spre Cernăuţi, pentru că Iaşiul joacă un rol important geopolitic în acest moment în Uniunea Europeană", a declarat primarul Iaşiului.

Prezent la eveniment, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), a spus că, din toate domeniile culturale din România, literatura este singurul nefinanţat.

"Din toate domeniile culturii în România, în acest moment, singurul care nu este finanţat, în mod ordonat şi sistematic, printr-o lege, este cel al literaturii. (...) Este singurul domeniu nefinanţat (...) Toate celelalte au o finanţare prin lege, literatura nu are. Până acum, dacă nu existau editurile particulare apărute după '90, care au făcut un foarte mare efort, cu foarte mari dificultăţi, înainte de a deveni nişte societăţi comericale - cum sunt acum cele mai multe dintre ele -, fără acest efort al editurilor şi fără efortul unor autorităţi locale, literatura română n-ar fi supravieţuit. Tot ce se organizează de la o vreme în România, legat de literatură sau de Uniunea Scriitorilor, se organizează de către autorităţi locale, consilii judeţene şi primării", a declarat Nicolae Manolescu, precizând că USR nu primeşte niciun ban de la stat.

De asemenea, acesta a spus că "bănuiala" sa este că Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi nu este făcut pentru cei care "mai ştiu cum e cu literatura", ci "pentru omul de pe stradă".

"Nu discutăm între noi literatura, îl atenţionăm pe omul de pe stradă că există literatură, că există cărţi, că există scriitori, că există traducători", a mai spus Nicolae Manolescu.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care se desfăşoară de miercuri până duminică, este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Muzeul Literaturii Române Iaşi. În total, ediţia din 2014 a FILIT reuneşte peste 300 de invitaţi de seamă ai literaturii mondiale şi române, precum şi traducători, manageri culturali, editori, librari, difuzori de carte, critici şi jurnalişti culturali.

Mai multe informaţii despre FILIT se găsesc pe site-ul festivalului, www.filit-iasi.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici