Noile media digitale previn represiunile la care sunt supuşi jurnaliştii

Creşterea numărului de jurnalişti şi freelanceri în mediul online a făcut presa vulnerabilă la acte de represiune, dar, în acelaşi timp, noile media digitale au contribuit la creşterea nivelului de informare cu privire la astfel de atacuri, potrivit unui raport al CPJ.

166 afișări
Imaginea articolului Noile media digitale previn represiunile la care sunt supuşi jurnaliştii

Noile media digitale previn represiunile la care sunt supuşi jurnaliştii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului anual al Comitetului de Protecţie a Jurnaliştilor (CPJ) din New York, făcut public în cadrul unei conferinţe de la Tokyo, reporterii locali şi jurnaliştii care lucrează în regim de freelanceri sunt mai expuşi riscurilor de acţiuni represive din partea regimurilor dictatoriale, a guvernelor represive şi a grupărilor militare, pentru că nu sunt susţinuţi de organizaţii media.

Cu toate acestea, informaţiile răspândite prin intermediul blogurilor, reţelelor de socializare şi al altor forme de new media au ajutat la combaterea cenzurii în multe regiuni, deşi au existat excepţii precum China.

Alertele de e-mail, petiţiile de pe Facebook şi postările de pe bloguri au ajutat la creşterea gradului de informare a opiniei publice privind cazurile de jurnalişti închişi în Iran, după instituirea cenzurii asupra canalelor media oficiale, în urma controversatelor alegeri din luna iunie a anului trecut.

"Atunci când atingi o masă critică de oameni care trimit mesajul tău în blogosferă sau pe Twitter, îi convingi să semneze petiţii şi să răspândească informaţia în cadrul reţelelor de socializare, atunci obţii acoperire media şi poţi influenţa decizii guvernamentale", a spus Joel Simon, director executiv CPJ.

Dar avocaţii libertăţii media întâmpină obstacole majore în China, unde cenzura limitează accesul la informaţii, chiar şi în mediul online.

Google Inc a ameninţat, luna trecută, că-şi va închide portalul din China şi se va retrage din această ţară, din cauza atacurilor cibernetice şi a presiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici