Nominalizări la gala premiilor UNITER 2013

Radu Afrim, Alexandru Dabija şi Silviu Purcărete au fost nominalizaţi la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună regie, care va fi acordat pe 13 mai, într-o gală care va avea loc la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

2150 afișări
Imaginea articolului Nominalizări la gala premiilor UNITER 2013

Nominalizări la gala premiilor UNITER 2013 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Radu Afrim este nominalizat de UNITER pentru regia spectacolului "Năpasta", la Teatrul Naţional Bucureşti, Alexandru Dabija, pentru regia spectacolului "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti, iar Silviu Purcărete, pentru regia spectacolului "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Pentru cea de-a XXI-a ediţie a galei premiilor UNITER, Senatul uniunii a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din criticii de teatru Mircea Morariu, Ion Parhon şi Maria Zărnescu.

La categoria "debut" au fost nominalizaţi Vlad Bîrzanu, pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul "Visul unei nopţi de vară", la Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, Rareş Florin Stoica, pentru rolul Claudio din spectacolul "Băiatul din ultima bancă", la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Silvia Török, pentru rolul Iris din spectacolul "Fetiţa din bolul peştelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timişoara.

La categoria "cel mai bun spectacol de teatru radiofonic" au fost nominalizate următoarele titluri: "Cei din urmă vor fi cei din urmă" (scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune), "D'ale carnavalului" (adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Darie, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune) şi "Suzana" (scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune).

La categoria "cea mai bună scenografie" au fost nominalizaţi Dragoş Buhagiar, pentru "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Adrian Damian, pentru "Viaţa e vis", la Teatrul Naţional din Timişoara, Helmut Stürmer, pentru "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria "cel mai bun actor în rol secundar" au fost nominalizaţi Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul "Beznă de mină", la Teatrul Naţional din Târgu Mureş - Compania "Tompa Miklós", András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar" au fost nominalizate Enikő Györgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul "Platonov", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, şi Olga Török, pentru rolul Sylvia din spectacolul "Fetiţa din bolul peştelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timişoara.

La categoria "cel mai bun actor în rol principal" au fost nominalizaţi George Costin, pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tót", la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti, Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul "D'ale noastre", la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul "Platonov", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

La categoria "cea mai bună actriţă în rol principal" au fost nominalizate Emilia Dobrin, pentru rolul Capra din spectacolul "Capra cu trei iezi", la Teatrul Act din Bucureşti, Imola Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul "Fata din curcubeu", la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria "cel mai bun spectacol" au fost nominalizate următoarele titluri: "Călătoriile lui Gulliver", exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, "D'ale noastre", de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi "Platonov", de A.P. Cehov, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Pentru premiul pentru critică teatrală au fost nominalizate Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Octavian Saiu.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă la gală premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 4 martie, Senatul a acordat mai multe premii.

Astfel, premiul de excelenţă a fost acordat Teatrului Naţional Bucureşti, "pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2013".

Premiul pentru întreaga activitate (actor) i-a fost acordat lui Matei Alexandru (au mai fost propuşi: Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâşmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniţă, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuţă, George Mihăiţă, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Ţugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu).

Acelaşi premiu, pentru o actriţă, i-a revenit lui Leni Pinţea- Homeag (au mai fost propuse: Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuţă, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu).

Premiul de excelenţă pentru un regizor i-a revenit lui Alexandru Colpacci (au mai fost propuşi: Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horaţiu Mălăele, Cristian Pepino, József Szabó (Ódzsa) ).

Acelaşi premiu, la categoria "scenografie", i-a revenit lui Axenti Marfa (au mai fost propuşi: Vioara Bara, Nina Brumuşilă, Luana Drăgoiescu, Adriana Grand, Clara Labancz, Sanda Muşatescu, Krisztina Nagy, Doru Păcurar, Anca Pâslaru, Viorica Petrovici, Eugenia Tărăşescu Jianu, Florica Zamfira) iar la "critică şi istorie teatrală, lui Constantin Paiu (Au mai fost propuşi: Csaba Csirák, Mira Iosif, Mya Liontescu, Mircea Morariu, Ana Maria Narti, Constantin Paiu, Doina Papp, Mirella Patureau, Anaid Tavitian, Mircea Tomuş, Mariana Voicu).

Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete îi va fi acordat lui Liviu Berehoi, premiul pentru muzică de teatru, lui Tibor Cari, iar premiul special "pentru o viaţă dedicată poeziei autentice" îi va fi dedicat lui Tudor Gheorghe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici