Norwave, secţiune cu filme şi muzică norvegiană, la TIFF 2015

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015 va organiza o secţiune focus, Norwave, în cadrul căreia vor fi prezentate filme şi concerte de muzică din Norvegia, manifestarea având rolul de a promova dialogul cultural dintre România şi Norvegia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

202 afișări
Imaginea articolului Norwave, secţiune cu filme şi muzică norvegiană, la TIFF 2015

Norwave, secţiune cu filme şi muzică norvegiană, la TIFF 2015

Potrivit unui comunicat al organizatorilor TIFF transmis, vineri, proiectul este finanţat de granturile SEE şi norvegiene prin Fondul Bilateral Naţional.

"Norvegia va fi în centrul atenţiei anul acesta la TIFF în cadrul unui focus unic - Norwave, un program ce aduce producţii noi, o retrospectivă Bent Hamer, muzică, seminarii şi invitaţi de renume. Norwave promovează dialogul cultural între Norvegia şi România, propunând un schimb menit să elimine disparităţile sociale şi barierele culturale şi prin care industria autohtonă de film ia contact cu un potenţial model de succes. Proiectul este finanţat de granturile SEE şi norvegiene prin Fondul Bilateral Naţional, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene şi derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii TIFF au subliniat că, în cadrul festivalului, îşi va face loc "umorul norvegian atipic din filmele unui cineast cu o semnătură aparte, Bent Hamer", renumit pentru ecranizarea "Factotum", după Charles Bukowski.

"În prezenţa sa, la Cluj va fi proiectat cel mai recent film al său - 1001 Grams -, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie fermecătoare despre o cercetătoare care studiază greutatea perfectă a unui kilogram şi îşi recântăreşte propria viaţă. Secţiunea 3x3 se va întoarce şi la începuturile carierei sale, la debutul «Eggs», care a avut premiera în 1995, în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, apoi va trece la «Water Easy Reach» (1998), o meditaţie asupra diferenţelor culturale, centrată pe un tânăr marinar care are parte de o serie de aventuri în timp ce aşteaptă într-un port din Spania", au subliniat organizatorii TIFF.

De asemenea, în cadrul TIFF vor avea loc concerte live de muzică norvegiană contemporană susţinute de pianistul de jazz Tord Gustavsen, care va cânta alături de artista afgano-germană Simin Tander.

"Marţi, pe 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor va fi Seara norvegiană. După proiecţia filmului «Beatles», adaptare fermecătoare a unui best-seller despre beatlemania din anii ’60, va cânta Einar Stray Orchestra, o mini-orchestră formată din cinci tineri norvegieni, una dintre cele mai interesante apariţii pe scena muzicală din ultimii ani, cu peste 30 de concerte în Europa anul trecut", au menţionat reprezentanţii TIFF.

Un moment special va fi proiecţia filmului "Nine Lives", o biografie de război din 1957, nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi votată drept Cel mai bun film norvegian al tuturor timpurilor de publicul din ţara nordică.

"Tot la TIFF se vor vedea, în prezenţa scenaristului Stig Frode Henriksen, parodiile horror îndrăzneţe «Dead Snow 1&2» (2009/2014), în care un grup de adolescenţi se confruntă cu zombi nazişti. «Miss Julie», cel mai recent film regizat de Liv Ullman, muza şi partenera lui Ingmar Bergman, lansat recent în România de Independenţa Film, va avea o proiecţie specială la TIFF. După festivalul de la Sundance, noul film al lui Anne Sewitsky, tulburătorul «Homesick», despre o relaţie incestuoasă, va fi proiectat în premieră la TIFF", au subliniat organizatorii festivalului.

De asemenea, două producţii din Norwave vor fi prezentate în cadrul EducaTIFF - programul de educaţie cinematografică pentru elevi al TIFF: "Operation Arctic", o lecţie despre supravieţuire, în care trei tineri ajung pe o insulă unde sunt ameninţaţi de furtuni şi urşi polari, şi "One Night in Oslo", o poveste despre prieteniile între adolescenţi.

TIFF se va desfăşura în perioada 29 mai - 7 iunie la Cluj-Napoca, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici