O bucată de istorie: Nava care a tras primul foc din Primul Război Mondial a fost restaurată şi pluteşte pe Dunăre

  • Serbia restaurează nava de război care a tras primul foc de armă în Primul Război Mondial
  • Aceasta va servi ca muzeu plutitor, după ani de presiuni din partea pasionaţilor de nave militare care doreau restaurarea acesteia.
  • Nava a fost redenumită Sava şi a servit şi în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a fost preluată de Croaţia
18902 afișări
Imaginea articolului O bucată de istorie: Nava care a tras primul foc din Primul Război Mondial a fost restaurată şi pluteşte pe Dunăre

Sursa foto: Ministerul Apărării din Serbia

Serbia a restaurat, în sfârşit, o navă de război care a tras primele focuri de armă în Primul Război Mondial. Nava va servi ca muzeu plutitor, după ani de presiuni din partea pasionaţilor de nave militare care doreau restaurarea acesteia, relatează Reuters

SMS Bodrog a fost una dintre cele două canoniere grele austro-ungare care au navigat la confluenţa râurilor Sava şi Dunăre, în jurul miezului nopţii de 28 iulie 1914. Cele două tunuri ale sale au aruncat obuze asupra poziţiilor sârbeşti din Belgrad, marcând începutul războiului de patru ani în care au murit aproximativ 20 de milioane de oameni.

Redenumit Sava, acesta a servit şi în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a fost preluată de Croaţia, aflată sub dominaţie germană nazistă, şi a făcut parte din marina fostei Iugoslavii până în 1962, după care a fost vândut unei companii private ca barjă de pietriş.

A fost lăsat să putrezească ani de zile la locurile de acostare din apropierea Belgradului după ce a fost retras, înainte ca guvernul sârb să-i acorde statutul de protecţie a patrimoniului în 2005.

Curatorul de la Muzeul Militar din Belgrad a declarat că:

„În 2015, Ministerul Apărării a decis ca nava să fie plasată sub auspiciile sale, a fost adăugată la inventarul Muzeului Militar, iar în următorii ani a fost restaurată şi reechipată”.

Sava, care este acum complet restaurat şi pluteşte pe Dunăre în apropierea centrului oraşului Belgrad, este unul dintre cele două monitoare fluviale austro-ungare care au supravieţuit şi care au servit în timpul Primului Război Mondial. Celălalt este SMS Leitha, care este ancorat în capitala Ungariei, Budapesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici