Lecturi de weekend: „De neoprit” de Joshua M. Greene

„Siggi Wilzig, un bărbat care a sfidat destinul şi a supravieţuit iadului din lagărele naziste ale morţiişi a creat o legendă în America. El ne îănvaţă speranţa şi reprezintă o încurajare în vremuri de restrişte” (Dani Dayan, consul general al Israelului).

171 afișări
Imaginea articolului Lecturi de weekend: „De neoprit” de Joshua M. Greene

Lecturi de weekend: „De neoprit” de Joshua M. Greene

Joshua M. Greene este profesor universitar cunoscut pentru biografiile sal eşi, îndeosebi, pentru conferinţele despre istoria Holocaustului.

Atenţie, semnalăm astăzi o carte care, ca şi altele despre care am vorbit la această rubrică, are un titlu care se regăseşte şi la alţi autori (cele mai căutat fiind unul care vorbeşte despre experienţele sale mistice, sau un altul despre succesele Mariei Şarapova, scris de ea însăşi)).

De astă dată e vorba despre incredibila călătorie a lui Siggi B. Wilzig, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, care a sfidat destinul şi a devenit o legendă pe Wall Street.

Siggi B. Wilzig, născut Siegbert Wilzig, într-o familie de evrei din Prusia orientală, a fost un supravieţuitor al lagărelor de concentrare Auschwitz şi Mauthausen. După doi ani ca voluntar în armata americană, s-a stabilit în SUA în 1947 cu bani puţini şi doar cu studii primare. Până la moartea sa în 2003, el a creat un imperiu în petrol şi bănci cu active de peste 4 miliarde de dolari.

„Ceea ce s-a întâmplat cu Siggi după eliberare – scrie prefaţatoarea Deborah E. Lipstadt - este o parte impor¬tantă a miracolului supravieţuirii sale. Nu oricine care a ieşit din acea perioadă întunecată a găsit motivaţia să înceapă de la zero, după ce pierduse totul şi pe toată lumea. Siggi s-a ridicat din cenuşă, nu a renunţat niciodată şi întotdeauna a mers mai departe. Putem fi siguri că, asemenea altor supravieţuitori, Siggi a rămas cu cicatrice emoţionale şi cu slăbiciuni. Până la urmă, era o fiinţă umană. Totuşi, el a ieşit de acolo şi cu intenţia clară de a-şi lăsa amprenta asupra lumii, cu dragoste de viaţă, cu dorinţa de a schimba ceva şi a tăcut toate aceste lucruri într-o manieră extraordinară.

În acelaşi timp, el purta cu sine o îngrijorare permanentă, aceea că antisemitismul din care şi-a tras seva Holocaustul revenea răzbunător. El era furios, aşa cum ar trebui să fie orice persoană cumsecade, faţă de jignirile aduse de cei care neagă Holocaustul. Era îngrijorat că, din cauza propagandei tăcute de aceştia, oamenii vor uita trecutul şi vor cădea pradă urii care a reprezentat piatra de temelie a acestuia. Din păcate, astăzi observăm că temerile lui Siggi nu erau nefondate. Această biografie îl aduce pe cititor în complexa şi extraordinara viaţă a omului şi ne face să ne minunăm de remarcabilele realizări ale acestui bărbat.”

Joshua M. Greene – De neoprit. Incredibila călătorie a lui Siggi B. Wilzig, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, care a sfidat destinul şi a devenit o legendă pe Wall Street. Prefaţă de Deborah E. Lipstadt. Traducere din limba engleză de Alexandru Marinescu. Editura RAO. 344 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici