O carte pe zi. „Extraordinara poveste a Micuţei, faimoasa Madame Tussaud” de Edward Carey

397 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Extraordinara poveste a Micuţei, faimoasa Madame Tussaud” de Edward Carey

Un roman captivant, visceral. bulversant – scria The Guardian.

De la început ar trebui să menţionăm elogiile. Margaret Atwood ne îndemna să nu ratăm această carte pentru că e „un romane fermecător, neobişnuit şi bizar”. Olga Tokarczuk insita şi ea că este o carte de neratat – „În ciuda atmosferei excentrice şi al unui simţ al umorului sinistru, experimentăm această poveste cu o bucurie extraordinară.”

O carte cu un subtitlu enorm, care spune de fapt povestea: „Viaţa extraordinară şi aventurile istorice ale unei servitoare numite Micuţa, conţinând călătorii prin trei ţări, copii pierduţi, părinţi pierduţi, fantome ale maimuţelor, manechine de croitorie, păpuşi de lemn, o populaţie artificială, un rege, două prinţese, şapte doctori, omul care a umblat prin tot Parisul, omul care s-a transformat în manechine de croitorie, mama acestuia, care a fost un mogul, omul care colecţiona criminali, filosofi faimoşi, eroi şi monştri, persoane importante, câteva case, fiecare mai mare decât cea dinaintea ei, progres, retragere, o familie mare, scene istorice importante, oameni faimoşi, oameni obişnuiţi, iubire, ură, masacre ale oamenilor nevinovaţi, crime la care a fost martoră, trupuri sfâşiate, sânge pe străzi, suferinţă, închisoare, pierdere totală, căsătorii, amintiri prinse şi închise, nenorociri expuse zilnic, istoria stăpânită. Scrisă de ea însăşi.”

Este, de fapt, povestea celebrie Madame Tussaud. Cine n-a auzit de Madame Tussaud, numele celebrului muzeu al figurilor de ceară din Londra, cel mai faimos muzeu de divertisment din lume? Pe numele ai adevărat Marie Grosholtz, viitoarea celebritate s-a născut în 1761, în Elveţia, a ajuns repede orfană, apoi servitoare şi, împreună cu stăpânul ei, un ciudat medic pasionat de modelarea organelor omeneşti în ceară, a fugit la Paris, când alergau după el creditorii. Stăpânul a învăţat-o să modeleze capete de oameni în ceară, are un talent aparte, prin mâinile ei trec capete de criminali, dar şi de celebrităţi (Voltaire, Rousseau, Benjamin Franklin), capete regale, mai apoi, când izbucneşte revoluţia franceză, aproape toate marile personalităţi ale evenimentelor, parizienii erau înnebuniţi să admire aceste capete. Toţi din jurul ei au murit treptat, asasinaţi sau de moarte bună, Micuţa s-a căsătorit cu un oarecare Tussaud, care o jecmănea şi-i bea banii, a avut doi fii, a plecat la Londra, unde, minte isteaţă, a dechis un muzeu care a ajuns faimos şi există şi astăzi. A trăit 89 de ani!

Romanul e unul istoric, extraordinar scris, chiar dacă pe alocuri macabru. Romancierul englez Edward Carey (care locuieşte în prezent în Texas) a scris 15 ani la această carte care îi urmăreşte viaţa pas cu pas, trecând prin Revoluţai Franceză, modelând capul lui Napoleon şi ale altor personaje celebre pe care le întâlneşte.

Artă, iubiri, trădări, minciuni, revoluţie, metehne de tot felul şi orori. Trebuie neapărat să citiţi această carte. Istoria se poate scrie şi altfel.

Edward Carey - Extraordinara poveste a Micuţei, faimoasa Madame Tussaud. Traducere din limba engleză de Liliana Pelici. Editura RAO. 473 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,
roman

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici