O carte pe zi: „Operaţiunea Ochiul lui Dumnezeu”, de Barry Eisler

Când un director de agenţie de spionaj crede că modul cel mai bun de stopare a acţiunilor terorirste este să cunoască tot ce se petrece în lume, nimeni nu mai este intangibil. Un thriller înfricoşător.

644 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Operaţiunea Ochiul lui Dumnezeu”, de Barry Eisler

O carte pe zi: „Operaţiunea Ochiul lui Dumnezeu”, de Barry Eisler

Cum să nu te apropii de un thriller pe a cărui copertă stă scris: "Fascinant şi înfricoşător. Inconfortabil de realist şi înspăimântator de profetic"?

Autorul a fost vreme de trei ani agent sub acoperire în CIA, apoi a lucrat ca avocat pentru tehnologie şi director executiv de companie startup în Silicon Valley. După care s-a apucat de scris, iar cărţile sale au fost traduse aproape instantaneu în peste douăzeci de limbi.

Barry Eisler ştie ce scrie şi cunoaşte foarte bine lumea în care îşi plasează eroii. Adică lumea post-Snowden. În 2013, la 29 de ani şi după şapte ani de lucru în cadrul CIA, Edward Snowden a dezvăluit că Guvernul SUA încerca, în secret, să colecteze datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail. Miza era un sistem de supraveghere în masă fără precedent, care să poată accesa viaţa privată a oricărui om de pe planetă. A izbucnit un scandal uriaş. Barry Eisler merge mai departe şi imaginează o operaţiunea a NSA şi mai perversă, Ochiul lui Dumnezeu, prin care absolut toată lumea e supravegheată electronic, orice mişcare, orice acţiune, iar cei care încearcă să dezvăluie aceste acţiuni sunt înlăturaţi fără milă şi eliminaţi.

Explicaţii? "Dacă vrei să conduci lumea, trebuie să ştii ce se petrece în lume. (…) De fiecare dată când un anarhist ne dezvăluie capacităţile, adversarii noştri iau contramăsuri. Ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm capacităţi noi. Iar asta devine tot mai greu. Ce va înlocui Ochiul lui Dumnezeu când va fi deconspirat? Citirea gândurilor? Fiindcă la asta va trebui să apelăm până la urmă. De aceea, cu excepţia cazului în care-mi vei spune că ai devenit brusc clarvăzător, nu-ncerca să mă convingi că putem trăi fără Ochiul lui Dumnezeu. Nu putem. Suntem neajutoraţi fără el. Nu putem vedea, nu putem auzi, nu putem înţelege. Suntem un gigant neajutorat şi jalnic, orb, surd şi tâmp, care se-mpleticeşte şi dă din braţe, în timp ce inamicii zumzăie în jurul nostru după voie şi ne înţeapă până vom muri. Ei bine, nu voi lăsa să se întâmple asta. Niciodată."

"NSA se concentra deja pe scară largă asupra culegerii de comunicaţii criptate, cu speranţa că, în cel mai rău caz, un progres semnificativ înregistrat în domeniul decriptării va permite citirea lor ulterioară. NSA era, de asemenea, foarte interesată de comunicaţiile privilegiate dintre avocaţi şi clienţii lor. Spre ce altceva s-ar mai fi concentrat? Conturile de pe reţelele sociale care aveau doar doi sau cel mult patru, cinci utilizatori. Conturile de e-mail cu utilizare similar de restricţionată. Persoanele care-şi curăţau regulat browserele. Persoanele care-şi ştergeau mesajele e-mail din trash-ul on-line. Puteai să fii chiar şi mai specific. Te puteai concentra asupra mesajelor şterse. La urma urmelor, acelea ar fi fost interesante. Secretele pe care le descopereai... ar fi conţinut totul. Relaţii extraconjugale. Homosexualitate tăinuită. Ilegalităţi financiare. Perversiuni. Aspectele cele mai intime ale vieţilor oamenilor. Secretele lor cele mai ruşinoase."

Iar când dispui de asemenea informaţii şi eşti dornic de putere, poţi şantaja, manipula, impune legi, schimba regimuri, instaura teroarea. Nimeni nu e intangibil. Despre toate acestea vorbeşte romanul de faţă. Despre ceea ce plătim pentru accesul la o tehnologie extrem de sofisticată.

Barry Eisler - "Operaţiunea Ochiul lui Dumnezeu". Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Meteor Publishing. 384 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
barry eisler,
roman,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici