O carte pe zi: „Voi merge pe urmele paşilor tăi” de Care Santos

„Care Santos reflectează asupra nevoii de a cunoaşte adevărul ascuns din trecutul nostru într-un roman absolut fascinant”, planetadelibros.com.

265 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Voi merge pe urmele paşilor tăi” de Care Santos

O carte pe zi: „Voi merge pe urmele paşilor tăi” de Care Santos

Care Santos este deja o scriitoare cu care publicul românesc s-a obişnuit, încât nu mai credem că trebuie s-o prezentăm. Editura Humanitas fiction i-a tradus deja cinci romane, unele dintre ele fiind recompesate cu premii de prestigiu în Spania.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi este cel mai recent, a apărut anul trecut şi aparţine grupului de scrieri în care Care Santos meditează asupra necesităţii de a cunoaşte adevărul care ne ascunde trecutul. Cititorul va rătăci la Barcelona, în ziua de 26 ianuarie 1939, „o zi stranie, frontieră între două epoci”, ziua în care trupele franchiste au pus capăt republicii instaurate în oraş. S-a spus, de aceea, că romanul este o odă memoriei, pentru că, noi toţi, „suntem urmarea unui trecut care se continuă, deşi nu suntem conştienţi”. Sunt două tipuri de persoane în lume, afirmă Santos: cei care vor să ştie totul şi cei care sunt fericiţi ignorând totul; Santos aparţine primului grup. Dar, pe de altă parte, „singurul loc în care putem povesti adevărul într-un mod care să pară obietiv este ficţiunea”.

Drept care, în cartea de faţă e multă ficţiune, dar totul s-ar fi putut întâmpla.

Scriu editorii: „Trecutul de noi depinde. Noi alegem ce să facem cu el. În viaţa Reinei Gené, eroina din Tot binele şi tot răul (roman apărut în <Raftul Denisei> în 2019), trecutul irupe sub forma unei scrisori de la un necunoscut şi o obligă să pornească în căutarea adevărului despre moartea tatălui ei, care pare să aibă legătură cu repercusiunile îndepărtate ale războiului civil din Spania. Un telefon care o anunţa de tentativa de sinucidere a fiului ei o obligase pe Reina, eroina din Tot binele şi tot răul, să părăseasca intempestiv Bucureştiul la 1 martie 2018, în timpul marelui viscol dezlănţuit în Europa, cu decizia fermă de a-şi lua un răgaz de un an sau doi spre a se dedica doar fiului său şi problemelor importante din viaţă. După nouă luni, un alt telefon, de la un istoric necunoscut, o anunţă că o scrisoare adresată mamei ei în 1986, rămasă necitită, dovedeşte că tatăl său, Josep Gené, nu s-a sinucis în 1975, cum crezuse, ci a fost ucis. Mai mult, la cererea lui, Primăria Conques îi va dezgropa cadavrul. Cu două zile înainte de Anul Nou, Reina va porni la volanul maşinii ei, pe o ceaţă densă, spre micul sat din Pirinei. Un drum cu peripeţii nebănuite, care o va purta nu doar în creierii munţilor, dar şi înapoi în timp, până în ziua de 26 ianuarie 1939, când trupele lui Franco au cucerit Barcelona. Ziua care împărţise oamenii în învingători şi învinşi, care le schimbase definitiv viaţa, punându-şi amprenta ascunsă pe destinul Reinei”.

Reina este o femeie obişnuită să ia decizii cu propria-i minte. Ca atare, la fel ca autoarea ei, vrea să cunoască adevărul autentic, chiar dacă nu e pregătită pentru el.

„Care Santos îşi sărbătoreşte cei 25 de ani de carieră literară cu acest nou roman. Cele trei citate din deschiderea cărţii schiţează direcţiile narative – explorarea trecutului, războaiele civile care nu se sfârşesc niciodată cu adevărat şi misterul vieţii celor apropiaţi”, La Vanguardia.

„Voi merge pe urmele paşilor tăi este un roman splendid, emoţionant, populat de personaje vii, care parcă ies din carte şi ne poartă pagină după pagină printr-o poveste plină de intrigi şi secrete de familie”, bookeandoconmangeles.blogspot.com.

Care Santos – Voi merge pe urmele paşilor tăi. Traducere şi note de Jana Balacciu Matei. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei.363 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici