OTV a fost amendat din nou de CNA, deşi postul nu mai emite din 22 ianuarie

Postul OTV, care nu mai are licenţă audiovizuală din 22 ianuarie, a fost amendat din nou de CNA, cu suma de 50.000 de lei, pentru că a difuzat spoturi publicitare cu indicaţii terapeutice, fapt interzis de legislaţia audiovizualului.

714 afișări
Imaginea articolului OTV a fost amendat din nou de CNA, deşi postul nu mai emite din 22 ianuarie

OTV a fost amendat din nou de CNA, deşi postul nu mai emite din 22 ianuarie

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe spoturi publicitare pentru produsele Germaniu Organic şi Beta steroizi şi tratamente naturale brevetate, difuzate pe OTV în perioada 14 - 20 ianuarie.

Membrii CNA au constatat că difuzarea respectivelor spoturi a încălcat articolul 128 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecţioase grave; d) cancer şi alte boli tumorale; e) insomnia cronică; f) diabet şi alte boli metabolice".

Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că acest caz justifică afirmaţia că "televiziunea prosteşte oamenii în România, inclusiv în domeniul sănătăţii". "Această televiziune (OTV, n.r.) avea un cântăreţ care făcea recomandări medicale noaptea", a spus Mititelu. El a făcut referire la interpretul de muzică populară Mărin Cornea. Cornea are şi propria televiziune - Inedit TV -, la care este asociat majoritar (95%), alături de Anghel Ştefana (5%).

Mititelu a propus aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei postului OTV, pentru încălcarea articolului 128. Propunerea nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a votat împotriva aplicării acestei sancţiuni. "Este foarte târziu când CNA intervine pe abateri de acest gen difuzate la OTV de la înfiinţarea OTV", a spus Narcisa Iorga.

În schimb, Monica Gubernat, un alt membru al CNA, a spus că "mai bine mai târziu decât niciodată". Ea a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei în acest caz. Propunerea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu) şi două voturi "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Viorel-Vasile Buda).

Emisia OTV a fost întreruptă pe 22 ianuarie, în jurul orei 18.40, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras, în şedinţa din aceeaşi zi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii care îl are ca asociat principal pe Dan Diaconescu. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici