Pablo Neruda, asasinat de agenţi ai statului chilian? Ce spune nepotul poetului

Analize citate de familie au confirmat prezenţa unei toxine în corpul poetului chilian, care i-ar fi cauzat moartea pe 23 septembrie 1973.

182 afișări
Imaginea articolului Pablo Neruda, asasinat de agenţi ai statului chilian? Ce spune nepotul poetului

Presa locală diseacă familia celui care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, comentând distribuirea publică a rezultatelor oficiale.

„Ştim acum că Clostridium botulinum nu ar fi trebuit să fie prezent în oasele lui Neruda şi că a fost asasinat în 1973 de agenţii statului chilian”, a spus nepotul său, Rodolfo Reyes.

Bacteria fusese identificată pentru prima dată în 2017 de un grup de experţi care avansaseră ipoteza otrăvirii şi puseseră la îndoială versiunea oficială, care vorbea despre un deces rezultat dintr-un cancer de prostată.

O moarte, cea a lui Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto (numele real al lui Neruda), care a avut loc la doar 12 zile după lovitura de stat a generalului Augusto Pinochet, care a pus capăt experienţei democratice a preşedintelui Salvador Allende în Chile.

Bacteria din molar

Grupul de experţi în medicină legală care a început analiza finală a testelor ştiinţifice pe 24 ianuarie pentru a stabili dacă Neruda a fost ucis ar fi trebuit să facă publice rezultatele pe 3 februarie. Prima amânare a fost justificată de incendiile grave care au lovit Chile şi care ar fi întrerupt conexiunea la internet cu care „grupul de experţi” comunica de la distanţă.

Luni, însă, a ieşit la iveală adevăratul motiv al noii amânări pentru 15 februarie (mâine). Experţii care analizează posibila otrăvire – raportată de şoferul lui Neruda – nu sunt de acord. Ei trebuie să stabilească dacă bacteria găsită în corpul poetului în 2017 este toxică şi, prin urmare, să demonstreze sau să infirme uciderea acestuia din motive politice.

Militarii au început imediat să-l hărţuiască pe poet: „Uită-te în jur, aici este o singură formă de pericol pentru tine: poezia”. Neruda a murit într-un spital din Santiago şi suspiciunile s-au răspândit imediat.

Ancheta judiciară, declanşată în urmă cu peste un deceniu, a dus la exhumarea cadavrului poetului pe 8 aprilie 2013 din mormântul acestuia de pe plaja Isla Negra. Patru ani mai târziu, bacteria a fost găsită într-un molar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici