Papa Benedict al XVI-lea îşi începe turneul de cinci zile în Mexic şi Cuba

Papa Benedict al XVI-lea a plecat, vineri dimineaţa, în jurul orei 08.45 GMT (10.45 ora României), de pe aeroportul Fiumicino din Roma, pentru un turneu de şase zile în Mexic şi Cuba.

74 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea îşi începe turneul de cinci zile în Mexic şi Cuba

Papa Benedict al XVI-lea îşi începe turneul de cinci zile în Mexic şi Cuba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa a ajuns la aeroport la ora 08.20 GMT (10.20 ora României), la bordul unui elicopter al forţelor aeriene italiene şi a fost salutat în special de premierul italian Mario Monti.

Delegaţia Papei este formată din membri ai gărzii de securitate, din medicul său personal şi mai mulţi prelaţi de rang înalt, între care cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de Stat şi numărul doi în ierarhia Vaticanului, şi monseniorul Dominique Mamberti, "ministrul Afacerilor Externe" al Papei Benedict al XVI-lea. El va fi însoţit şi de 76 de jurnalişti.

Papa va avea un program redus, cu o lună înainte de a împlini 85 de ani, şi va vizita cinci oraşe - Silao, Leon şi Guanajuato, din centrul Mexicului (în perioada 23-26 martie), apoi Santiago de Cuba şi Havana (26-28 martie) - pentru o a doua deplasare în America Latină în şapte ani de pontificat, după vizita în Brazilia în 2007.

În Mexic, unde lupta împotriva traficului de droguri s-a soldat cu 50.000 de morţi în cinci ani, Benedict al XVI-lea este deosebit de aşteptat pentru cuvintele pe care le va rosti pentru a condamna violenţa traficanţilor de droguri, dintre care unii pretind că sunt catolici.

El s-ar putea confrunta cu critici privind înnăbuşirea scandalului de pedofilie de către Vatican. Acestuia i-au trebuit zeci de ani pentru a reacţiona la dezvăluirile privind infracţiunile de pedofilie comise de fondatorul mexican al Legionarilor lui Christos, Marcial Maciel Degollado, mort în 2008.

În Cuba, unde doar 10 la sută dintre cei 11,2 milioane de locuitori se consideră catolici, Papa va avea o etapă delicată. De la vizita istorică în 1998 a Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica a devenit principalul interlocutor al Guvernului comunist al lui Raul Castro.

Pentru a evita ca mesajul său să fie recuperat de regim şi de organizaţiile persoanelor exilate, Papa va trebui să ceară prudent continuarea liberalizării sistemului politic şi mai multe drepturi pentru credincioşi.

Grupuri de opozanţi au manifestat şi au cerut în ultimele zile Papei să le apere drepturile, dar Biserica din Cuba a rămas foarte prudentă în faţa acestor revendicări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici