Patapievici: Ministerul Culturii trebuie să dea explicaţii în cazul licitaţiei Cioran

Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, a declarat pentru RFI că Ministerul Culturii trebuie să dea nişte explicaţii în cazul licitaţiei Emil Cioran, întrucât ştia de câteva luni de organizarea acesteia, fără a se mobiliza pentru a achiziţiona documentele şi manuscrisele filosofului român.

52 afișări
Imaginea articolului Patapievici: Ministerul Culturii trebuie să dea explicaţii în cazul licitaţiei Cioran

Patapievici: Ministerul Culturii trebuie să dea explicaţii în cazul licitaţiei Cioran (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat la RFI că Ministerul Culturii ştia încă de acum câteva luni de organizarea licitaţiei: "Am aflat abia aseară (joi, 7 aprilie - n.r.) că ministerul (de Externe - n.r.), prin purtătorul de cuvânt, Doris Mircea, a informat Ministerul Culturii şi Patrimoniului încă din februarie de această punere în vânzare".

Patapievici a mai explicat că ICR nu poate participa la astfel de licitaţii "nici măcar în cazuri de forţă majoră şi raţiunile sunt trei: în legea de funcţionare a ICR-ului nu se prevede posibilitatea pentru această instituţie de a achiziţiona ori administra bunuri de patrimoniu; în al doilea rând, există o lege 182 din 2000, care se referă la bunurile de patrimoniu mobil şi care pune în sarcina Ministerului Culturii şi în sarcina unei comisii de patrimoniu să achiziţioneze şi să administreze bunuri de patrimoniu; în al treilea rând, este vorba de capacitatea de a mobiliza rapid un fond bugetar, care nu aparţine altor capitole bugetare deja alocate. Or, ICR neavând rang de minister, nu are nici un fond discreţionar la dispoziţia ministrului, care poate fi mobilizat în cazuri de urgenţă".

Întrebat de RFI cum afectează întreaga poveste imaginea autorităţilor române, Horia-Roman Patapievici a răspuns: "O afectează faţă de opinia publică. Cioran este un bun simbolic şi ca atare e viu în relaţionarea faţă de valori a opiniei publice. Ca atare, cred că instituţiile, autorităţile prin Ministerul Culturii trebuie să dea nişte explicaţii".

Preşedintele ICR crede că Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) au făcut un gest "remarcabil" participând la licitaţie. "Au pierdut-o pentru că alţii erau mai puternici decât noi şi pentru că noi ne-am mobilizat foarte târziu. Eu, personal, am aflat de aceste lucruri şi am intrat imediat în contact cu Andi Lăzescu (preşedintele director general al TVR - n.r.) şi cu Mireille Rădoi (directorul general al BCU - n.r.) cu două zile înainte sau mai degrabă o zi şi jumătate înainte", explică Patapievici.

Patapievici califică întreaga poveste ca pe "o dramă tumultuoasă, care s-a terminat într-un prim epilog cu tristeţea celor merituoşi, care s-au mobilizat să facă ceva pentru achiziţionarea manuscriselor Cioran". El se referă la "două instituţii româneşti, la BCU şi la Televiziunea Publică, şi un al doilea epilog neaşteptat, că domnul Brăiloiu a declarat că va dona statului român aceste manuscrise".

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, privind scoaterea la licitaţie, joi, la Paris, a unor manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, că nu au făcut vreun demers pentru achiziţionarea acestora şi că nu au primit nicio sesizare privind vânzarea lor.

George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran scoase la licitaţie, a declarat pentru Ştirile Pro TV va dona aceste obiecte statului român.

"Le voi dona statului", a declarat George Brăiloiu, joi seară, adăugând: "Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială".

Donaţia va fi făcută în câteva luni, după ce avocaţii omului de afaceri vor discuta cu reprezentanţii Academiei Române şi cu cei ai Bibliotecii Central Universitare. Omul de afaceri, care a spus că a licitat din ţară, dar că a avut şi brokeri la Paris, a declarat că este un admirator al lui Emil Cioran. George Brăiloiu consideră că manuscrisele trebuie să se întoarcă în ţară şi să facă parte din patrimoniul naţional.

George Brăiloiu a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate de casa Binoche şi Giquello, care a avut loc joi, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 405.000 euro.

Compania KDF Energy este lider pe piaţa românească a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost înfiinţată în 2002, are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania şi este în totalitate controlată de omul de afaceri George Brăiloiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici