Patriarhul Daniel va sfinţi duminică noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia o slujbă de sfinţire a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, duminică, de la ora 13.00, informează un comunicat.

359 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Daniel va sfinţi duminică noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României

Patriarhul Daniel va sfinţi duminică noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

După oficierea slujbei de sfinţire, Patriarhul Daniel va adresa un "Cuvânt de învăţătură" celor prezenţi.

Cu acest prilej, vor fi vernisate expoziţiile "Mărci ale artei religioase: artă în expresie canonică şi personală" (icoană canonică, pictură, fotografie - lucrări ale unor artişti români contemporani), "Manuscrise Picu Pătruţ (1818-1872) în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României - 140 de ani de la moarte" (expoziţie virtuală) şi "Patriarhii României: fotografii din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României (Miron Cristea, Nicodim, Teoctist)" (expoziţie virtuală).

Biserica Ortodoxă Română, "leagăn al spiritualităţii, culturii şi civilizaţiei româneşti, creatoare a primelor şcoli, ateliere, tipografii şi biblioteci din spaţiul românesc, prin care s-a temeluit unitatea de neam şi de limbă", îşi exprimă susţinerea faţă de Biblioteca Naţională a României, "instituţie desemnată să păstreze, să promoveze şi să comunice generaţiilor de azi ca şi celor viitoare patrimoniul documentar naţional", se mai arată în comunicatul bibliotecii.

Biblioteca Naţională a României (BNR) va fi deschisă pentru public de luni, de Ziua Mondială a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului în România, după inaugurarea noului sediu care a avut loc în decembrie 2011, urmând ca toată săptămâna viitoare să aibă loc aici spectacole, expoziţii şi alte manifestări.

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, reabilitat începând din martie 2009, cu o investiţie de 104.839.121 de euro, fără TVA, a fost inaugurat pe 15 decembrie 2011.

În cifre, Biblioteca Naţională a României înseamnă: 14 săli de lectură mari, 6 săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele.

Noul sediu al BNR adăposteşte, din ianuarie, şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie.

În 2002, o controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici