Patru organizaţii spun că actuala conducere a TVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind spun că actuala conducere a SRTv încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie al TVR şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.

218 afișări
Imaginea articolului Patru organizaţii spun că actuala conducere a TVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie

Patru organizaţii spun că actuala conducere a TVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, organizaţiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) de a bloca alegerea persoanelor din afara instituţiei în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR ca reprezentanţi ai salariaţilor şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.

"Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice şi limitează controlul public asupra instituţiei", se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanii salariaţilor din TVR să poată fi aleşi doar dintre persoane din interiorul instituţiei. "Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile", mai spun cele patru organizaţii.

Acestea mai spun că această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTv şi SRR, care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.

Potrivit articolului 19, alineatul 2, litera d din această Lege prevede că "personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective".

"Singura incompatibilitate acceptată de lege, pentru toţi membrii CA al SRR şi SRTV, apare în Art. 20 (2) al legii: Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani. (2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi", se spune în comunicat.

Cele patru organizaţii mai spun că, prin decizia luată în 8 ianuarie, "Comitetul Director îşi atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege".

"Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere şi vot parlamentar. În plus, măsura este discriminatorie - şi ca atare încă o dată ilegală - deoarece impune astfel de criterii de selecţie doar reprezentanţilor angajaţilor din cele două instituţii publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA", mai spun cele patru organizaţii.

Acestea precizează că "experienţa a demonstrat că reprezentanţii salariaţilor aleşi din afara instituţiei au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcţionat independent de interesele politice şi au apărat interesele TVR". "Ele au acţionat, totodată, şi ca garanţi ai transparenţei, prezentând în public activitatea CA şi semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaţilor de persoane din afara instituţiei aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanţilor angajaţilor în CA al TVR doar la persoane care au relaţii contractuale cu această instituţie adânceşte eventualul conflict de interese din interiorul CA", se mai spune în comunicat.

Totodată, organizaţiile semnatare cer Comisiilor de cultură, arte şi mijloace de comunicare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să verifice legalitatea acestei decizii şi să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii.

De asemenea, cele patru organizaţii fac un apel către membrii Comitetului Director al TVR să revină asupra acestei decizii şi să menţină posibilitatea salariaţilor de a-şi alege reprezentanţi şi din exteriorul instituţiei.

Societatea Română de Televiziune a anunţat, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA), în urma hotărârii Comitetul Director din 8 ianuarie 2014.

"Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 şi demiterea Consiliului de Administraţie", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, la alegeri "poate candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral Bucureşti sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, aprobat de Comitetul Director".

"Votul va avea loc în data de 17 ianuarie 2014, între orele 08.00-20.00, iar rezultatele finale vor fi afişate duminică, 19 ianuarie, după soluţionarea eventualelor contestaţii", se mai spune în comunicat.

Contactat joi de agenţia MEDIAFAX cu privire la regulamentul pentru organizarea alegerilor interne în TVR, Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române, a declarat: "Nu mă întrebaţi nimic".

Stelian Tănase nu a dorit să răspundă nici la întrebările adresate în scris de agenţia MEDIAFAX. Nici reprezentanţii TVR în relaţiile cu presa nu au oferit un răspuns la întrebările adresate în scris de MEDIAFAX privind motivele pentru care Comitetul Director al SRTv a decis să impună ca la alegerile interne din TVR să poată participa doar salariaţii televiziunii publice, nu şi persoane din afara instituţiei.

Din fostul Consiliu de Administraţie al SRTv a făcut parte ca membru titluar şi Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, însă a fost propus şi ales de salariaţii Televiziunii Române să îi reprezinte în CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariaţilor TVR în fostul CA al Televiziunii Române a fost Sorin Burtea, care este angajat al instituţiei.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

După demiterea CA al TVR, Valentin Nicolau a fost printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii Televiziunii Române, fiind susţinut de PSD, după cum au declarat la momentul respectiv surse pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici