Pavelescu / Scrie Istorie! - Ce istorii bântuie prin Bucureşti de marţi până marţi

Ce evenimente sunt în Bucureşti? După Noaptea Muzeelor! Kaplan şi geopolitica, Dumitrescu şi reclamele, Sterea şi aristocraţia. În weekend, după ce aţi intrat la idei, „iubitori definitivi ai drumului de fier” plecaţi la "vânătoare de comori arhitecturale".

263 afișări
Imaginea articolului Pavelescu / Scrie Istorie! - Ce istorii bântuie prin Bucureşti de marţi până marţi

Pavelescu / Scrie Istorie! - Ce istorii bântuie prin Bucureşti de marţi până marţi

Lumea încă se reface în Bucureşti după Noaptea Muzeelor. Şi se pregăteşte intens de Bookfest. Dar asta nu înseamnă că nimic nu se petrece, dimpotrivă, săptămâna se anunţă animată – pentru vânătorii de istorie şi chiar pentru vânătorii de comori.

Între timp şi de (re)încălzire, dacă aţi ratat aseară discuţia Kaplan – Tismăneanu de la Ateneul Român, mai aveţi o şansă să îl ascultaţi, vedeţi şi luaţi la întrebări pe Robert D. Kaplan astă-seară, de la ora 19, la Humanitas-Cişmigiu, celălalt loc în care le tout Bucarest îşi dă întâlnire cu – deja – regularitate. Se va vorbi despre istoria Balcanilor, despre România comunistă şi despre cum a evoluat România de la comunism la democraţie, cu mai multe sau mai puţine opinteli. Una peste alta, Kaplan zice că stăm bine, iar noi vrem să-l credem, nu-i aşa?

Dar nu rămâneţi prea târziu în oraş, pentru că de mâine, 25 mai, începe festivalul Luna Bucureştiului, un regal de artă (spectacole de teatru, proiecţii de film, expoziţii de fotografie), conferinţe şi evenimente interactive, organizat de Fundaţia Calea Victoriei. Dacă sunteţi fani ai interbelicului românesc, nu rataţi conferinţa scriitorului Florin Dumitrescu despre reclame şi afişe din perioada interbelică. Miercuri, 25 mai, de la ora 19 la Cercul Militar. Iar dacă visaţi cu ochii deschişi la poveşti cu prinţi şi prinţese, nu omiteţi nici conferinţa istoricului AnitaSterea, care ne propune „O călătorie prin Bucureştiul aristocratic”. Aşa, ca pentru o zi de sâmbătă, 28 mai, de la 11 dimineaţa. Pe Calea Victoriei, cum altfel?

Să ne întoarcem totuşi mai aproape de prezent, căci mai ales în prezent ne războim cu noi înşine. Faimosul Lucian Boia, omul care catalizează atâtea pasiuni de sens contrar, tocmai a scos şi el o nouă carte la Humanitas. Se intitulează incitat Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe). Poate voi mai avea ocazia să vă povestesc despre această carte, cu adevărat incitantă la reflecţii, deocamdată însă vreau doar să vă anunţ că îl veţi putea vedea şi audia pe Lucian Boia, joi, 26 mai, de la ora 18, la Librăria Humanitas-Kretzulescu. Atunci se lansează o carte cel puţin la fel de incitantă, Prezentul comunismului: memorie culturală şi abordări istoriografice, coordonată de doi tineri cercetători, Claudia-Florentina Dobre şi Valeriu Antonovici şi apărută acum o lună la editura Ratio et RevelatioPublishingHouse. În sumarul volumului veţi regăsi articole despre memoria comunismului în cotidian, nostalgie şi supravieţuirea sentimentului religios în vremuri atee, scrise cu miez de tineri şi foarte tineri istorici români. Aşadar, joi la Librăria Kretzulescu, vom luapulsul entuziasmului tinerilor autori pe care contăm cu toţii, la îndemnul lui Lucian Boia.

Sâmbătă, 28 mai, poate fi o zi mai melancolică, dacă aveţi chef de o călătorie prin gările de odinioară. De data asta, va fi Braşovul, cu plecare din Bucureşti-Gara de Nord, la ora 6 dimineaţa. Organizatorii, „iubitori definitivi ai drumului de fier” ne promit o incursiune memorabilă prin istoria bogată a oraşului Braşov. Iar dacă, după această excursie, vă vine cheful să aflaţi mai multe despre ce a însemnat totuşi drumul de fier- astăzi atât de decrepit, din păcate, din motive deloc accidentale–pentru modernizarea României, aflaţi detalii aici: http://romrail.blogspot.ro/

Mă rog, poate că unii îndrăgostiţi iremediabil de Bucureşti vor să rămână aici şi în week-end. Ei bine, nici ei nu se vor plictisi. Tot sâmbătă, puţin după ce plimbăreţii au plecat spre Braşov, adică la 9 dimineaţa, sunt invitaţi să participe la o… vânătoare de comori arhitecturale. Locul şi ţintele sunt ţinute în mare secret de organizatori, care însă promit că le vor dezvălui participanţilor cu numai două zile înainte de competiţie. Aveţi grijă însă: vă trebuie echipă şi se plăteşte o taxă de participare. Detalii şi istorii vânătoreşti, aici: http://www.vanatoarea-arhitecturala.ro/category/blog-de-vanator-urban/

Lumea se plimbă mult în week-end, mai ales dacă ploaia se va decide să ne ierte în sfârşit, căci vine vara şi avem aşteptări mari de la ea. De aceea, Asociaţia Istoria Artei, animată cu entuziasm de două tinere istorice de artă, Oana Marinache şi Alina Havreliuc, ne propune duminică, pe 29 mai, un traseu urban pe urmele arhitectului Louis Pierre Blanc. Louis Pierre Blanc (1860-1903) este arhitectul francez care şi-a legat numele de mai multe clădiri frumoase ale Bucureştiului din Belle Epoque: Facultatea de Medicină, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, dar şi numeroase reşedinţe particulare, unele încă în picioare, altele demolate în decursul istoriei tumultuoase a oraşului. Plecarea pe urmele lui Louis Pierre Blanc se face din faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (fost al Agriculturii şi Domeniilor), duminică, la ora 12.00. Turul ghidat costă 10 lei, dar nu-i veţi regreta.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu fac ce fac şi mă întorc la istoria comunismului. Aşa că nu mă pot împiedica să nu vă recomand – nu neapărat în avanpremieră la Bookfest-ul care începe pe 1 iunie, ci pentru că trebuie să buclăm bucla – conferinţa junelui istoric Andrei Răzvan Voinea, La bloc sau la casă? Socialism şi locuinţe muncitoreşti în Bucureşti (1944 – 1952). Personalitate spumoasă şi extrovertită a tinerei generaţii de istorici, Andrei Răzvan Voinea nu s-a sfiit să intre în universul fantastic al Ferentariului, să ia interviuri foştilor stahanovişti premiaţi cu case la bloc, azi oameni aflaţi la o vârstă venerabilă, să afle chiar din gura protagoniştilor cam cât de fericit era, în anii '50, proletarul proaspăt mutat la bloc, fie şi în Ferentari. Conferinţa, cu siguranţă pasionantă, va avea loc la Facultatea de Istorie din Bucureşti, luni, 30 mai 2016, de la ora 17.

Ne vedem acolo, căci, aşa cum m-am străduit să vă demonstrez, între Bucureştiul aristocratic şi Bucureştiul de Ferentari, istoria se mişcă uşor, în piruete graţioase.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici