Peste 65.000 de spectatori au participat, zilnic, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Peste 65.000 de spectatori au participat, zilnic, la evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), un record al manifestării, susţin organizatorii, care precizează că peste 300.000 de lei au fost strânşi din vânzarea biletelor.

126 afișări
Imaginea articolului Peste 65.000 de spectatori au participat, zilnic, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Peste 65.000 de spectatori au participat, zilnic, la Festivalul de Teatru de la Sibiu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Teatrului Naţional "Radu Stanca" (TNRS) din Sibiu, organizatorul principal al FITS, peste 65.000 de spectatori au urmărit, zilnic, evenimentele din cadrul celei de-a XXI-a ediţii a manifestării, acesta fiind un nou record.

"FITS reprezintă, probabil, cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). De buna desfăşurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane ce a fost completată de cel mai dinamic grup de voluntari din România, o comunitate ce a reunit 300 de tineri români şi maghiari la care s-a adăugat un grup internaţional format din 13 japonezi, doi sud-coreeni, doi georgieni şi câte un voluntar din Canada, Franţa, Germania şi Turcia", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru transportul local şi logistica producţiilor din festival au fost parcurşi peste 40.000 de kilometri cu ajutorul a 20 de limuzine, 15 autocare, patru microbuze şi trei camioane.

Conform reprezentanţilor TNRS, site-ul oficial al festivalului a avut 72.533 de vizitatori unici din 70 de ţări, cel mai important număr de referinţe înregistrându-se din România, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Ucraina, Polonia şi Islanda.

Pentru spectacolele indoor din acest an au fost angrenaţi 44 de angajaţi ai Teatrului Naţional din Sibiu, alături de 35 de colaboratori sezonieri, ce au montat şi demontat 87 de tone de decor, costume şi recuzită în 1.166 de ore.

De asemenea, pentru buna desfăşurare a evenimentelor în aer liber de la Sibiu au fost implicaţi 45 de muncitori contractaţi la Sibiu şi 70 de tehnicieni contractaţi de companiile invitate în program. Aceştia au gestionat în 720 de ore de montări şi demontări peste 170 de tone de infrastructuri, decoruri şi contragreutăţi.

"Fiecare invitat al festivalului a optat, în medie, pentru cinci înnoptări, contribuind alături de turiştii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări importante din taxa hotelieră în această vară. Anul acesta au fost puse în vânzare peste 20.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportând o creştere cu 50.000 de lei a veniturilor din vânzarea acestor tichete în comparaţie cu anul precedent", se mai arată în document.

Purtătorul de cuvânt al TNRS, Adrian Tibu, a precizat corespondentului MEDIAFAX că suma totală încasată din vânzarea biletelor depăşeşte 300.000 de lei.

Directorul FITS, Constantin Chiriac, anunţa, luni, că ediţia din 2014 a înregistrat "un record absolut de spectatori".

FITS 2014 a avut loc în perioada 6–15 iunie, iar ediţia 2015 a fost programată pentru perioada 12–21 iunie, peste 80 la sută din program fiind deja conceput.

Potrivit organizatorilor FITS, unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei de anul viior va fi actorul Klaus Maria Brandauer, cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul "Mephisto", pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum şi pentru rolul din "Out of Africa", ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 2015, actorul de origine austriacă va fi prezent la Sibiu cu spectacolul "Krapp’s last Tape", în regia lui Peter Stein, ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici