Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara, a murit

Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara din Bucureşti, a murit vineri dimineaţă, la vârsta de 83 de ani, şi va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu, anunţă instituţia de spectacole. Trupul neînsufleţit al actorului Petrică Popa va fi depus duminică, la ora 11.00, în foaierul Teatrului Nottara, unde va avea loc şi slujba de înmormântare, la ora 13.00.

3504 afișări
Imaginea articolului Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara, a murit

Petrică Popa, actor al Teatrului Nottara, a murit (Imagine: Shutterstock)

Petrică Popa s-a născut la Hunedoara, pe 3 iulie 1929, a urmat cursurile Colegiului "Diaconovici Loga" din Timişoara şi a făcut parte din cercul de teatru al liceului. A absolvit Institutul de Artă din Timişoara, specializarea actorie, şi a avut ca profesori personalităţi ale artei scenice, precum Lilly Bulandra şi Ştefan Braborescu.

În 1949, a fost angajat la Teatrul de Stat din Turda, unde a colaborat cu regizori importanţi ai acelei perioade, Val Mugur şi Ion Olteanu. Ion Şahighian, mentor al mai multor generaţii de artişti, director la Teatrul Armatei, în prezent Teatrul Nottara, l-a descoperit şi l-a adus la Bucureşti, în 1954.

Petrică Popa a fost actor al Teatrului Nottara peste cincizeci de ani. "O viaţă plină, în care nimic nu i-a ştirbit bonomia; a rămas mereu tânăr şi la fel de generos. Cam prea modest pentru zilele noastre! A fost o memorie vie a teatrului nostru şi nu ne-am sfiit să-i cerem ajutorul când aveam nevoie de vreun reper istoric; a fost unul dintre acei actori (tot mai puţin prezenţi în teatrele noastre) care a avut un respect nemărginit faţă de public", spun reprezentanţii teatrului pe site-ul instituţiei.

A interpretat peste o sută de personaje, dintre care pot fi amintite Pickering din "Pygmalion" (G.B. Shaw, regia: Sanda Manu), Ipingescu din "O noapte furtunoasă" (I.L. Caragiale, regia: Dan Micu), Grigore Dragomirescu din "Citadela sfărâmată" (Horia Lovinescu, regia: Mihai Berechet), Le Bret din "Cyrano de Bergerac" (Edmond Rostand, regia: George Rafael), Pişcik din "Livada de vişini" (A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski), Anselme din "Avarul" (Molière, regia: Dominic Dembinski), Prosper Ladino din "Pârjolul" (Cezar Petrescu), Episcopul Folliot din "Thomas Becket" (Jean Anouilh).

Petrică Popa a fost un actor pe care talentul său nativ şi profilul Teatrului Nottara l-au predestinat comediei de mare succes. A fost aplaudat în spectacole longevive precum: "Băieţii veseli", "Adio, Charlie", "Idioata". A cântat şi a dansat în musicalurile "Lady X", "Cuibul", "Sus pe acoperiş, în sac" şi "Miresele căpitanului". Numeroasele apariţii în emisiuni de divertisment, la teatrul de televiziune şi la cel radiofonic, întregesc o carieră impresionantă.

Actorul Petrică Popa a fost onorat cu distincţii importante: premiul pentru interpretare la Festivalul tinerilor actori din teatrele dramatice (1957), premiul pentru interpretare la Gala Teatrului Istoric (1986), premiul pentru cel mai bun spectacol al anului (1987), pentru "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, în regia lui Dan Micu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici