Pictorul american Cy Twombly a murit la vârsta de 83 de ani

Artistul american Cy Twombly, unul dintre cei mai mari pictori abstracţi din secolul al XX-lea, a murit la vârsta de 83 de ani, marţi, într-un spital din Roma, a declarat Eric Mézil, directorul expoziţiei Lambert Collection din Avignon.

326 afișări
Imaginea articolului Pictorul american Cy Twombly a murit la vârsta de 83 de ani

Pictorul american Cy Twombly a murit la vârsta de 83 de ani (Imagine: Mediafax Fioto/AFP)

Spitalizat în urmă cu câteva zile, pictorul american, care locuia în Italia, suferea de mai mulţi ani de cancer. O expoziţie consacrată fotografiilor sale a fost vernisată la jumătatea lunii iunie la galeria Yvon Lambert din Avignon (Franţa), înfiinţată de cel care a fost primul patron de galerie de artă din Europa ce a organizat o expoziţie cu operele artistului american.

"Era tare ca o stâncă", spunea, marţi seară, Eric Mézil, care îl cunoştea pe Cy Twombly de peste 20 de ani şi care a mers săptămâna trecută la Roma pentru a-l vedea pe artist. El l-a vizitat, de altfel, şi în luna mai.

Era prevăzut ca Cy Twombly, căruia nu-i plăceau interviurile, să vină la Avignon în luna septembrie, pentru a vedea această expoziţie, intitulată "Le temps retrouvé, Cy Twombly photographe et artistes invités".

Bun prieten cu Jasper Johns şi Robert Rauschenberg, unul dintre cei mai renumiţi din generaţia sa, Cy Twombly trăia de peste 50 de ani în Italia, în localitatea Gaeta, aflată între Roma şi Napoli. "Doreşte să fie înmormântat la Roma, oraş pe care îl iubeşte de peste 50 de ani", a declarat Eric Mézil.

Edwin Parker Twombly, căruia tatăl lui îi spunea Cy, s-a născut în 1928, în oraşul Lexington, din statul Virginia. A studiat la Black Mountain College din Carolina de Nord, o veritabilă pepinieră de talente pentru arta avangardistă newyorkeză, înainte de a se stabili în Italia, unde s-a căsătorit, în 1959, cu Tatiana Franchetti.

Celebru pentru graffiti-urile sale, care lasă să transpară forţa gestului, Cy Twombly a devenit renumit în lumea întreagă şi, în 1994, celebrul Museum of Modern Art (MoMA) din New York a organizat o retrospectivă a picturilor sale, ale căror preţuri au atins cote foarte înalte.

Paul Schimmel, de la Muzeul de artă contemporană (MOCA) din Los Angeles, consideră că, "alături de Jasper Johns şi Robert Rauschenberg, Cy Twombly forma un triumvirat fără precedent. Trebuie să mergi înapoi în timp până la Picasso şi Matisse pentru a găsi un grup de artişti atât de importanţi prin prisma schimbărilor majore din istoria artei".

Persoană foarte retrasă, Twombly a fost extrem de apreciat în Europa, mai ales în Franţa, unde a realizat, anul trecut, pentru muzeul Luvru din Paris un uriaş plafon albastru azur mărginit de cercuri colorate, ce se află deasupra unor sculpturi din bronz greceşti şi romane, expuse într-una dintre cele mai vechi aripi ale muzeului.

În 2007, în timpul unei expoziţii organizate la Avignon, unde pictorul venise să îşi prezinte pânzele sale colorate ca nişte "bujori", o vizitatoare a depus un sărut pe unul dintre tablouri, lăsând pe acesta urme roşii de ruj. Ea a fost condamnată la o amendă de 18.840 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici