Pictorul francez Georges Mathieu, un maestru al abstractizării lirice, a murit

Pictorul francez Georges Mathieu, un maestru al abstractizării lirice, a murit duminică la vârsta de 91 de ani, în spitalul Ambroise Paré din Boulogne-Billancourt, o suburbie a oraşului Paris, a anunţat, marţi, familia artistului.

315 afișări
Imaginea articolului Pictorul francez Georges Mathieu, un maestru al abstractizării lirice, a murit

Georges Mathieu (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Georges Victor Mathieu d'Escaudoeuvres, cunoscut sub numele George Mathieu, a fost în anii 1960 şi 1970 unul dintre cei mai renumiţi artişti francezi din lume şi un simbol, în Franţa, al picturii "oficiale".

Născut în 1921, la Boulogne-sur-mer (Pas-de-Calais), el a fost primul artist francez care a reacţionat cu vehemenţă faţă de curentul de abstractizare geometrică.

A organizat încă din 1947 o serie de manifestări în favoarea unei arte libere de orice constrângeri şi obişnuinţe clasice, pe care a denumit-o "abstractizare lirică", un curent care privilegiază gestul, mişcarea şi emoţia în pictură.

George Mathieu, care l-a impus pe Pollock în atenţia publicului francez, a fost un precursor al mişcării "happening" din artă.

La sfârşitul anilor 1960 şi în anii 1970, pictorul, despre care André Malraux spunea că era un "caligraf occidental", a devenit grafician, arhitect şi designer.

Artistul francez a creat designul unei monede de 10 franci în anul 1974, a conceput desenele pentru o serie de timbre poştale, planurile pentru o uzină, un afiş pentru compania Air France, dar a realizat şi bijuterii, obiecte de mobilier şi tapiserie.

Tablourile lui George Mathieu, membru din 1975 al Academiei de Arte Frumoase din Franţa, sunt expuse în cele mai mari muzee din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici