Picturi reprezentative pentru postmodernismul românesc, scoase la licitaţie

Lucrări ale celor mai reprezentativi pictori ai postmodernismului din arta românească - Horia Bernea, Constantin Flondor, Ion Alin Gheorghiu, Octav Grigorescu, Aurel Cojan, Viorel Mărginean, Sorin Ilfoveanu, Paul Neagu, Ion Pacea şi alţii - vor fi scoase la licitaţie joi, la Artmark, în Bucureşti.

1492 afișări
Imaginea articolului Picturi reprezentative pentru postmodernismul românesc, scoase la licitaţie

Picturi reprezentative pentru postmodernismul românesc, scoase la licitaţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Majoritatea realizate într-un interval de două decenii, între anii 1960 şi 1980, lucrările sunt inedite în peisajul realismului socialist, al artei oficiale practicate pe scară largă şi al modelelor impuse în artă de ideologia politică, se arată pe site-ul oficial al casei de licitaţii.

Înţeles ca o nouă raportare la arta trecutului şi aflat în opoziţie cu abordarea modernistă, care răsturna normele impuse prin tradiţie, postmodernismul românesc s-a remarcat treptat drept mişcare artistică convingător individualizată şi reprezentată viguros printr-o seamă de artişti de valoare.

Acest demers de recunoaştere a sa, iniţiat de critica de artă încă din anii '80, s-a concretizat mai timid la nivelul îmbrăţişării artei postmoderne de către instituţia muzeului (cu câteva excepţii - Galaţi, Timişoara, Piteşti etc.), însă mai pregnant în preferinţele colecţionarilor, care au susţinut cu încredere şi pasiune arta disidentă.

Operele provin, majoritar, din două colecţii bucureştene importante, alcătuite, în general, prin achiziţii directe de la artiştii cu care colecţionarii au întreţinut relaţii îndelungate de prietenie.

După aproape trei decenii, lucrările se pregătesc să reintre în circulaţie şi să fie revalorizate de o nouă generaţie de colecţionari.

Evenimentul se adresează atât colecţionarilor autentici, cât şi investitorilor de portofoliu şi va avea loc joi, de la ora 20.00, în Sala Balcic a sediului Artmark din str. Logofat Luca Stroici nr. 18.

Participarea la licitaţie este admisă numai pe bază de invitaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici