Pleşu, Pintilie şi Purcărete, semnatarii unei scrisori adresate CNA, "în apărarea" Eugeniei Vodă

Andrei Pleşu, Lucian Pintilie şi Silviu Purcărete se numără printre semnatarii unei scrisori adresate CNA în care se atrage atenţia instituţiei că "s-a grăbit să judece fără o argumentaţie solidă" emisiunea "Profesioniştii" moderată de Eugenia Vodă în care Ion Cristoiu a vorbit despre Zelea Codreanu.

282 afișări
Imaginea articolului Pleşu, Pintilie şi Purcărete, semnatarii unei scrisori adresate CNA, "în apărarea" Eugeniei Vodă

Pleşu, Pintilie şi Purcărete, semnatarii unei scrisori adresate CNA, "în apărarea" Eugeniei Vodă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Scrisoarea deschisă, intitulată "În apărarea Eugeniei Vodă", este semnată de Marie-France Ionesco, David Esrig, Gabriel Liiceanu, Cristian Mungiu, Toma Pavel, Lucian Pintilie, Andrei Pleşu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu şi Silviu Purcărete.

"Suntem cu toţii de acord că spaţiul public trebuie protejat de efectele oricărui discurs abuziv din punct de vedere moral, politic, ideologic. Extremismul, xenofobia, fundamentalismele de orice fel trebuie evacuate, iar când se manifestă, trebuie amendate prompt. Pe de altă parte, o asemenea precauţie nu este legitimă decât ca expresie a unui discernământ exercitat în deplină libertate. A contracara o ideologie pernicioasă în numele unei ideologii de sens contrar, izvorâtă din partizanat, calcul strategic sau înregimentare conformistă nu e de natură să rezolve lucrurile. Spiritul conformist presupune să gândeşti potrivit unui canon, să spui nu ce crezi sau ce este adevărat, ci doar ceea ce se aşteaptă de la tine să spui; sau să te îndignezi pentru că ţi se cere s-o faci, pentru că e la modă indignarea, pentru că «dă bine» să te manifeşti intransigent. Unul dintre numele spiritului conformist este, astăzi, «corectitudinea politică». E un tip de comportament adoptat de numeroşi gânditori oportunişti, dispuşi să afişeze, la tot pasul, o combativitate de circumstanţă şi să arunce anatema în toate direcţiile, montând perfide procese de intenţie", se arată în textul scrisorii deschise, publicat pe Hotnews.ro.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, pornind de la "această formă, arbitrară, de corectitudine", că "s-a grăbit să judece fără o argumentaţie solidă" cazul Eugeniei Vodă, ca urmare a emisiunii "Profesioniştii" difuzată pe 13 noiembrie la TVR 1.

CNA a somat public TVR 1 pentru emisiunea "Profesioniştii" difuzată pe 13 noiembrie, în care jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în termeni favorabili despre liderul mişcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu, fără ca moderatoarea, Eugenia Vodă, să asigure imparţialitatea şi echilibrul.

Sancţiunea s-a aplicat cu şapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Ioan Onisei, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Constantin Duţu) şi unul "împotrivă" (Mihai Mălaimare). Şedinţa a fost condusă de Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

CNA a analizat, săptămâna trecută, o sesizare primită de la istoricul Radu Ioanid, potrivit căruia, în emisiunea "Profesioniştii" difuzată pe TVR 1 pe 13 noiembrie, realizatoarea Eugenia Vodă şi invitatul său, Ion Cristoiu, au făcut "elogiul liderului mişcării legionare", Corneliu Zelea Codreanu. Istoricul Radu Ioanid a solicitat CNA să analizeze dacă este "legal ca televiziunea publică din România să facă, atât prin cel intervievat, cât şi prin persoana moderatorului emisiunii, elogiul liderului mişcării legionare". Totodată, Radu Ioanid a transmis la CNA o sesizare trimisă, în urma emisiunii "Profesioniştii", lui Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române. Scrisoarea este semnată de mai mulţi oameni de cultură.

Semnatarii scrisorii deschise susţin că, prin sancţiunea neargumentată a CNA, "s-a incitat astfel la un veritabil atac mediatic al autoarei, motivat strict de ipocrizia spiritului conformist. Iar spiritul conformist este, înainte de orice, liberticid. Nu intră aici nicio clipă în discuţie partitura invitatului Ion Cristoiu, ale cărui opinii pot fi, pentru unii dintre noi, mai mult decât discutabile. Atâta doar că, pentru a fi discutate, ele trebuie mai întâi să fie cunoscute. Este o datorie a jurnalistului să aducă la cunoştinţa publicului o paletă cât mai largă de poziţii, păreri, tipuri de discurs. În cazul la care ne referim, jurnalistul, Eugenia Vodă, ascultă, îşi incită partenerul de discuţie şi lasă telespectatorilor libertatea de a judeca".

Astfel, semnatarii se întreabă de ce este acuzată Eugenia Vodă: "Pentru ce este ea acuzată? Pentru că nu a manifestat acea pioasă indignare, atât de dragă spiritului conformist. Or, nu acesta este rolul ei în formatul emisiunii. Rolul ei este «de a scoate la iveală» şi tocmai acest rol dă miezul deontologiei jurnalistului. El nu va practica cenzura «mironosiţei virtuoase», spunându-ne dinainte ceea ce se cuvine să spunem, luându-ne dreptul de a gândi şi de a vorbi cu mintea şi cu vocea noastră".

"Sancţionând emisiunea Eugeniei Vodă, CNA se face vinovat şi de practica dublei măsuri. El invocă art. 47 din Codul Audiovizualului, potrivit căruia este interzisă «prezentarea apologetică a crimelor şi abuzurilor regimurilor totalitare, a autorilor unor astfel de fapte». Or, e greu să ne explicăm felul în care CNA se grăbeşte, în cazul Eugeniei Vodă, să invoce un articol de care a uitat cu desăvârşire când, pe numeroase alte posturi de televiziune, s-au tolerat, fără sancţiuni, emisiuni întregi încurajând, explicit, nostalgia faţă de regimul comunist. Cel mai recent exemplu: acum câteva săptămâni, cu ocazia funeraliilor lui Adrian Păunescu, majoritatea posturilor TV din România au făcut zile în şir apologia unuia dintre actorii principali ai unui regim totalitar «vinovat de crime şi abuzuri»", se mai arată în scrisoare deschisă.

Contactat de MEDIAFAX, Gabriel Liiceanu a confirmat că a semnat scrisoarea.

Reprezentanţii CNA au declarat pentru MEDIAFAX că, până la închiderea programului de joi, nu au primit acest document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici