Poetul Grigore Vieru a fost înmormântat

Mii de oameni, printre care s-a numărat şi preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-au adus un ultim omagiu poetului Grigore Vieru, care a fost înmormântat, marţi, la Chişinău, informează Moldpres.

681 afișări
Imaginea articolului Poetul Grigore Vieru a fost înmormântat

Poetul Grigore Vieru a fost înmormântat (Imagine: Tudor Cosma/Mediafax Foto)

Trupul neînsufleţit al lui Grigore Vieru a fost depus, marţi, la Teatrul de Operă şi Balet, unde a fost oficiată şi o slujbă de pomenire, de către un sobor de preoţi din Republica Moldova şi România.

Printre cei veniţi să îl omagieze pe poet s-au numărat preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi soţia acestuia, Taisia Voronin, politicianul Marian Lupu, deputaţi din Parlament, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi membri ai Guvernului. La ceremonie a participat şi primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, precum şi scriitori, elevi şi admiratori ai creaţiei lui Grigore Vieru.

Reprezentanţi ai corpului diplomatic şi întregul cabinet de miniştri, în frunte cu premierul Zinaida Greceanîi, au transmis familiei condoleanţe şi coroane de flori.

Cortegiul funerar a făcut un popas la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Grigore Vieru a fost înmormântat la Cimitirul central de pe strada Armenească, lângă mormântul scriitorului Ion Vatamanu. La înmormântare a participat şi ministrul român al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce poetului Grigore Vieru.

Poetul basarabean a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 73 de ani, în urma unui accident rutier.

Poetul s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin, şi a debutat editorial în 1957.

Grigore Vieru a avut o operă vastă, a fost premiat în numeroase rânduri şi a fost membru în diverse foruri de cultură, inclusiv membru de onoare şi membru corespondent al Academiei Române.

Citeşte şi:

Poetul Grigore Vieru a decedat 

Băsescu l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru

Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Grigore Vieru

BIO: Grigore Vieru - poetul care a adus Basarabia mai aproape de România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici