"Poliţist, adjectiv", premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul l'Alternativa - Barcelona

Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film Independent l'Alternativa de la Barcelona (13 - 21 noiembrie), se arată pe site-ul evenimentului.

67 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv", premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul l'Alternativa - Barcelona

"Poliţist, adjectiv", premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul l'Alternativa - Barcelona (Imagine:Mediafax Foto)

"Poliţist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după "A fost sau n-a fost?", care a câştigat Camera d'Or pentru debut şi premiul distribuitorilor de film - Label Europe - la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit peste 20 de distincţii la evenimente de gen din întreaga lume, fiind distribuit în peste 30 de ţări.

"Poliţist, adjectiv", care este propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza, în 2010, a fost prezentat recent la:

Festivalul Internaţional de Film de la New York (25 septembrie - 11 octombrie),

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (10 - 19 septembrie),

Morelia International Film Festival din Mexic (3 - 11 octombrie),

International Film Festival Tomorrow din Rusia (16 - 19 octombrie),

Filmfest Hamburg (24 septembrie - 3 octombrie),

Festivalul de Film de la Varşovia (9 - 18 octombrie),

Antalya International Film Festival (10 - 17 octombrie),

Festivalul Internaţional de Film de la Chicago (8 - 22 octombrie),

Festivalul Internaţional de Film de la Viena (22 octombrie - 4 noiembrie),

Sevilla Film Festival (6 - 14 noiembrie) şi

Golden Horse din Taiwan (6 - 26 noiembrie).

Anul acesta, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Porumboiu a câştigat:

premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes,

Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009,

premiul Age D'Or, la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.

Institutul Cultural Român (ICR) de la Madrid a organizat, în perioada 15 - 21 noiembrie, o serie de activităţi de promovare a filmului românesc, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului de Film Independent l'Alternativa de la Barcelona, pentru a marca cei 20 de ani de la Revoluţia Română şi a analiza implicaţiile acestui moment asupra cinematografiei din România.

Astfel, în festival a fost inclusă secţiunea paralelă "Filmul românesc înainte şi după 1989", ce a prezentat peliculele:

"Pas în doi", de Dan Piţa,

"Secvenţe", de Alexandru Tatos,

"Reconstituirea", de Lucian Pintilie,

"Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu,

"California dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu,

"Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean, şi

"Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.

Participarea filmelor româneşti la festivalul spaniol a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

De asemenea, la eveniment a fost organizată masa rotundă "Succesele filmului românesc înainte şi după 1989", moderată de Alex Navarro (director Media Antena Catalunya).

Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) "I. L. Caragiale" Bucureşti a fost invitată la secţiunea "Şcoli de film din lume", cu două sesiuni de proiecţii de scurtmetraje. În prima dintre acestea au fost prezentate filmele din studenţie ale regizorilor care au revitalizat în ultimii ani cinematografia românească - Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Giurgiu, iar cea de-a doua sesiune a cuprins creaţii ale absolvenţilor din ultimii trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici