Poveşti despre CIA - recompensate cu National Book Awards

O istorie a serviciilor secrete americane (CIA) şi o poveste fictivă despre un agent CIA care participă la războiul din Vietnam s-au numărat printre cărţile câştigătoare la cea de-a 58-a ediţie a National Book Awards, care a avut loc la New York, miercuri, informează Reuters.

15 afișări
Imaginea articolului Poveşti despre CIA - recompensate cu National Book Awards

Poveşti despre CIA - recompensate cu National Book Awards

Reporterul New York Times, Tim Weiner, a câştigat premiul National Book pentru non-ficţiune, pentru "Legacy of Ashes: The History of the CIA", în timp ce Denis Johnson a câştigat premiul pentru ficţiune, pentru romanul "Tree of Smoke."

"(Acest premiu, n.red.) este mărturie a puterii unor documente dezvăluite", a spus Weiner, câştigător al unui premiu Pulitzer, în 1988, pentru o serie de reportaje despre programele de securitate naţionale.

National Book Foundation a spus că este pentru prima dată în ultimii ani când la categoria "non-ficţiune" nu au fost selectate cărţi care au ca subiecte atacurile teroriste din 11 septembrie, islam sau Orientul Mijlociu.

De cealaltă parte, romanul lui Dennis Johnson prezintă povestea unui agent CIA care operează în Vietnam în timpul războiului şi nenorocirile care i se întâmplă acestuia.

Sherman Alexie a câştigat premiul la categoria "literatură pentru tineri", cu romanul "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian". Cartea prezintă evoluţia plină de ghinioane a unui băiat indian-american în timp ce încearcă să scape de viaţa care pare că îi este destinată. Romanul se bazează pe propriile experienţe ale lui Alexie într-o rezervaţie de indieni.

La categoria "poezie", premiul National Book a revenit lui Robert Hass pentru "Time and Materials". Hass a fost laureat al acestui premiu în perioada 1995 - 1997.

Fiecare premiu National Book valorează 10.000 de dolari. Juriul a selectat cărţi publicate în perioada 1 decembrie2006 - 30 noiembrie 2007, scrise de autori americani.

Printre câştigătorii din anii anteriori s-au numărat John Updike, Philip Roth şi Ralph Ellison.

Romanciera Joan Didion, câştigătoare a National Book Award în 2005 pentru memoriile sale publicate sub titlul "The Year of Magical Thinking", a primit un premiu pentru întreaga carieră. Ea a profitat de acest lucru pentru a aduce un omagiu regretatului scriitor Norman Mailer, câştigător a două premii Pulitzer şi figură marcantă în literatura americană în ultimele şase decenii, care a murit sâmbătă, din cauza unei insuficienţe renale, la vârsta de 84 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici