Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat oamenilor de ştiinţă Aspect, Clauser şi Zeilinger

Oamenii de ştiinţă Alain Aspect, John Clauser şi Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2022, consideraţi pionieri în ştiinţa informaţiei cuantice, a anunţat marţi organismul care acordă premiul, conform Reuters.

1384 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat oamenilor de ştiinţă Aspect, Clauser şi Zeilinger

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat oamenilor de ştiinţă Aspect, Clauser şi Zeilinger

Premiul vechi de peste un secol, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

Fizica este al doilea premiu Nobel acordat în această săptămână, după ce luni, geneticianul suedez Svante Paabo a primit premiul pentru Medicină.

Prestigioasele premii pentru realizări în domeniul ştiinţei, literaturii şi păcii au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, care a făcut avere din invenţia dinamitei, şi au fost acordate începând din 1901, cu câteva întreruperi, în principal cele două războaie mondiale.

Premiul pentru fizică a ocupat adesea un loc central printre premii, având în prim plan nume importante ale ştiinţei, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie şi Marie Curie, şi recompensând descoperiri care au schimbat modul în care vedem lumea.

Anul trecut, oamenii de ştiinţă Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au împărţit premiul de fizică pentru activitatea lor privind sistemele fizice complexe, cum ar fi schimbările climatice ale Pământului, esenţiale pentru înţelegerea încălzirii globale.

Premiul pentru fizică va fi urmat de premii pentru chimie, literatură, pace şi economie, acestea din urmă adăugate în 1969 la lista iniţială.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici