Presa chineză: iPhone ameninţă securitatea naţională

Telefoanele iPhone vândute de grupul informatic american Apple reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Chinei, din cauza capacităţii lor de geolocalizare a utilizatorilor, a acuzat televiziune publică CCTV.

399 afișări
Imaginea articolului Presa chineză: iPhone ameninţă securitatea naţională

Presa chineză: iPhone ameninţă securitatea naţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Permiţând activarea unui parametru al telefonului, de a urmări traseul parcurs de o persoană, telefonul Apple poate fi folosit pentru colectarea de "date foarte sensibile", a explicat Ma Ding, directoarea Institutului de securitate a Internetului de la Universitatea pentru securitate publică a poporului.

De exemplu, a detaliat ea în acest lung reportaj difuzat vineri, "dacă utilizatorul este un jurnalist, se pot deduce locurile unde merge acesta sau unde sunt realizate interviuri şi, prin urmare, pot fi văzute domeniile în care lucrează: politic sau economic".

Potrivit lui Ma, geolocalizarea a milioane de utilizatori de iPhone ar putea permite strângerea de informaţii cu privire la condiţiile de viaţă sau economice ale unei ţări, "chiar secrete de stat".

Aceasta nu este prima dată când Apple este ţinta presei oficiale în China.

Compania californiană a fost în 2013 ţinta unei campanii orchestrate de presa chineză în numele apărării consumatorilor, care i-a reproşat o proastă calitate a serviciilor sale după vânzare.

Apple a publicat ulterior pe site-ul său de Internet o scrisoare în chineză în care directorul său, Tim Cook, îşi prezenta "scuze sincere".

Această campanie a profitat atunci de nemulţumirea clienţilor. Dar sâmbătă, internauţii chinezi au primit mult mai critic acuzaţiile CCTV.

"Abia acum descoperă CCTV acest lucru?", ironizează unul dintre ei, într-un microblog.

Alţi chinezi au acuzat televiziunea publică de faptul că vizează sistemul de operare iOS al Apple neglijând să studieze potenţialele pericole ridicate de alte telefoane intelgente.

"Aproape toate telefoanele inteligente fabricate în China funcţionează cu Android (sistem de operare conceput de Google, n.red.). Este el mai sigur? CCTV ignoră în mod expres acest lucru şi înşală lumea!", afirmă un alt internaut.

Contactată de AFP, compania Apple nu a făcut niciun comentariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici