Primaria Capitalei: Spectacole ale Teatrului Nottara se pot juca la Teatrul Elisabeta

Spectacole ale Teatrului Nottara se pot juca la Teatrul Elisabeta, conducerea Nottara urmând să decidă dacă sala de spectacole pusă la dispoziţie corespunde pentru desfăşurarea spectacolelor, Primăria Capitalei oferind sprijin pentru închirierea spaţiului.

783 afişări
Imaginea articolului Primaria Capitalei: Spectacole ale Teatrului Nottara se pot juca la Teatrul Elisabeta

Primarul Capitalei: O soluţie pentru Teatrul Nottara ar putea fi Teatrul Elisabeta

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat, vineri, că în timpul discuţiilor purtate cu reprezentanţii Teatrului Elisabeta, instituţie privată, reprezentanţii Direcţiei Cultură au obţinut acordul proprietarilor clădirii pentru a pune la dispoziţie sala de spectacole, care va putea fi închiriată.

"Primăria Capitalei a obţinut acordul proprietarilor Teatrului Elisabeta pentru a închiria locaţia pe care o deţin. Managementul Nottara va decide dacă acest spaţiu se pretează pentru desfăşurarea spectacolelor şi, în cazul unei decizii favorabile, conducerea Nottara va beneficia de întreg sprijinul primăriei pentru închirierea locaţiei", a afirmat primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

Edilul Capitalei a precizat că municipalitatea asigură tot sprijinul conducerii Teatrului Nottara pentru identificarea unui spaţiu în care să se poată juca spectacolele.

În ce priveşte clădirea ArCub din strada Batişte nr 14, imobil identificat iniţial ca alternativă pentru desfăşurarea spectacolelor Teatrului Nottara, Primăria Capitalei menţionează că aceasta a fost încadrată în clasa I de risc seismic, conform unei noi expertize a imobilului realizate recent. Municipalitatea a precizat că, potrivit noilor norme seismice, majoritatea clădirilor încadrate iniţial în clasa II de risc seismic au fost incluse în clasa I de risc seismic.

Teatrul Nottara a rămas din nou fără sediu, după ce clădirea ArCuB din strada Batişte din Bucureşti, în care trebuia să îşi reia activitatea, a fost încadrată cu gradul I de risc seismic, atât conducerea Nottara, cât şi cea a ArCuB spunând că au aflat despre acest lucru în ultimul moment.

Marinela Ţepuş, managerul Nottara, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că a aflat, pe 30 decembrie 2015, că teatrul nu se poate muta în sediul ArCuB din strada Batişte, deşi ar fi avut o întâlnire cu directoarea ArCuB, Mihaela Păun, chiar cu o zi înainte.

Aceasta a adăugat că Teatrul Nottara va întocmi o scrisoare deschisă prin care va cere demisia Mihaelei Păun. "Doamna a reuşit să facă ce nu a făcut cutremurul din 1977 pentru Nottara - să îl scoată din activitate două luni", a mai spus Marinela Ţepuş.

Contactată joi, de agenţia MEDIAFAX, Mihaela Păun, directorul ArCuB-Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, a declarat că a aflat că sediul din strada Batişte este încadrat cu risc seismic de gradul I din 29 decembrie 2015, când a primit rezultatele unui studiu de fezabilitate care nu îşi propunea să descopere acest lucru.

 "A fost o răsturnare ca la teatru şi pentru noi, pentru că ştiam din 2006 că avem risc seismic de gradul II. Inginerul mi-a spus că era obligat să recalculeze, pentru că s-au schimbat normativele", a spus Mihaela Păun, precizând că a fost deranjată de acuzaţiile Marinelei Ţepuş, managerul Nottara, potrivit căreia Păun ar fi "scos un studiu din mânecă".

Ulterior, ArCuB, instituţie care funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei, a anunţat, într-un comunicat de presă, închiderea sediului situat în strada Batişte şi anularea tuturor evenimentelor care urmau să se desfăşoare în acesta, precizând că rezultatele celei mai recente expertize tehnice arată că respectiva clădire se încadrează în clasa I de risc seismic.

Teatrul Nottara din Bucureşti şi-a suspendat activitatea de la sediul din Bulevardul Magheru pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Directorul ArCuB anunţa, pe 26 noiembrie 2015, că sala din strada Batişte va fi pusă la dispoziţia Teatrului Nottara pentru a-şi putea continua activitatea, măsura urmând să fie luată până când se vor rezolva problemele sediului din Magheru al Nottara.

Teatrul Nottara a prezentat un prim spectacol, "Crăciunul, altfel", pe 21 decembrie, la sala de spectacole a ArCuB. Sala ArCuB Batişte urma să găzduiască 19 dintre cele 36 de producţii ale Teatrului Nottara, în timp ce altele urmau să fie jucate pe scenele Teatrului de Comedie şi Teatrului Metropolis. De asemenea, Marinela Ţepuş a făcut un apel către directorii unor teatre ca Odeon, Bulandra şi Naţional pentru a găzdui câte un spectacol de la Nottara.

Conducerea Teatrului Nottara a semnat un acord cu Cercul Mililtar Naţional din Capitală, potrivit căruia, de două ori pe săptămână, în acest spaţiu să fie jucate două spectacole. În plus, o dată pe lună, actorii Nottara vor urca pe scena Palatului Cotroceni.

În plus, Teatrul de Comedie va găzdui, în 20 ianuarie, premiera spectacolului Nottara "Familie de artişti", în regia lui Alexander Hausvater, după un text scris de Kado Kostzer şi Alfredo Arias şi tradus de Doru Mareş.

Teatrul Nottara funcţionează ca o instituţie de spectacole de repertoriu (conform Ordonanţei Guvernului numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, cu modificările şi completările ulterioare), cu un colectiv artistic care are în componenţa sa 35 de actori angajaţi, doi regizori şi un scenograf şi cu o echipă tehnică şi administrativă de 85 de membri. Din noiembrie 2011, Marinela Ţepuş se află la conducerea teatrului. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici